Яресько хоче справедливої податкової системи, а не зниження податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яресько хоче справедливої податкової системи, а не зниження податків

Казна та Політика
1873
Важливою передумовою для надходження інвестицій є встановлення верховенства закону і подолання корупції в Україні, вважає міністр фінансів Наталія Яресько.
“Адміністрування податків – це дійсно важливо. А от ставки податків ніколи не були №1, №2 або навіть №3 проблемою для інвестування в Україну”, – сказала вона.
Яресько зазначила, що “окрім зменшення податкового навантаження на заробітну плату, головним завданням податкової реформи є створення податкової системи, яка забезпечить прості, рівні, справедливі умови для всіх, що допоможе спростити адміністрування, а значить, – подолати корупцію і зменшити суб’єктивізм податкових органів” .
“Тільки зниження ставок податків до 10-15% не гарантує Україні відновлення інвестицій”, – додала вона.
Міністр фінансів нагадала, що в індексі інвестиційного клімату, який складає Європейська Бізнес Асоціація, податкова реформа є лише третім за важливістю напрямком реформування для бізнесу. Більш важливим є боротьба з корупцією в Україні.
В останньому рейтингу Doing Business податки є лише п’ятим за складністю аспектом роботи для бізнесу в Україні. “У рейтингу конкурентоспроможності країн, який складає Всесвітній Економічний Форум, податкові ставки та адміністрування зазначені 7 і 8, за важливістю, проблемами – після корупції, нестабільності законодавства, доступу до фінансування і т.і.”, – зазначила вона.
Нагадаємо, наприкінці жовтня більше ста депутатів з різних фракцій зареєстрували у Верховній Раді альтернативний мінфінівський проект податкової реформи. Заявлена мета реформи – рішення “найбільшою проблеми”: рівень податкового тиску на фонд оплати праці не повинен перевищувати 30%. Серед головних пропозицій – зниження до 15% базової ставки податку на прибуток (з нинішніх 18%); зниження ставки ПДВ з 20% до 15%. Законопроект розроблено під керівництвом глави податкового комітету ВР Ніни Южаніної.
МВФ раніше закликав відмовитися від прийняття цього “популістського” проекту податкової реформи, пригрозивши позбавити Україну кредитних коштів.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас