На українських АЗС існує мовчазна змова, яка не стимулює їх знижувати ціни, - голова АМКУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На українських АЗС існує мовчазна змова, яка не стимулює їх знижувати ціни, - голова АМКУ

Особисті фінанси
1350
Антимонопольний комітет України (АМКУ) аналізує ситуацію на роздрібному ринку палива у зв’язку з підозрою про мовчазну змову.
Про це заявив глава АМКУ Юрій Терентьєв.
Терен розповів, що в АМКУ надходить недостатньо інформації від учасників ринку та споживачів про порушення в ціноутворенні або невідповідності якості, а самостійно комітет не здатний охопити весь ринок.
“Якщо нам надходить заява, що містить достатньо інформації для відкриття справи, ми, звичайно ж, його відкриємо. Інша справа, що ми не завжди встигаємо самостійно виявляти інші проблеми, адже для цього потрібно докорінно змінити систему роботи,” – поскаржився він.
Що стосується цін на паливо, то АМКУ досі обробляє інформацію, яку дали мережі у відповідь на рекомендації знизити ціни. На думку Терентьєва, між учасниками ринку існує мовчазний змову, яка не стимулює їх знижувати ціни.
“Коли одна з заправок вирішує знизити ціну з 100 до 95, ціну знижують всі інші. Потім, коли хтось вирішує зменшити вартість з 95 до 85, всі теж знижують вартість. Це поведінка в кінцевому рахунку демотивує гравців ринку: вони бачать, що яку б ціну вони ні поставили, все поставлять точно таку ж. Так навіщо знижувати ціну, якщо ти за ціною все одно не будеш відрізнятися від свого конкурента? Це не змова в прямому сенсі, коли один учасник взяв і зателефонував іншому, але це мовчазна згода . Фактично вони погодилися не конкурувати між собою за ціною. І ми хотіли б побачити економічне обгрунтування цієї ситуації, чи дійсно це мовчазна змова, “- пояснює своє бачення ринку Терентьєв.
Що стосується тіньового ринку палива, то, на думку АМКУ, роздрібний ринок в принципі розділився на якісне і дешеве паливо.
“За інформацією тих заправок, які орієнтовані на якість, в діяльності заправок” low-cost “є порушення, які і зумовлюють таку низьку ціну їх продукції. Я їм сказав, що у випадку якщо ви про такі факти знаєте, будь ласка, дайте нам цю інформацію, звертайтеся з відповідною заявою і ми будемо розглядати її з різних точок зору. У тому числі і з точки зору недобросовісної конкуренції, одним з видів якої є отримання переваг шляхом протиправної діяльності, “- підсумував глава АМКУ.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас