Арештом грошей в Україні займуться оцінювачі і "сищики" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арештом грошей в Україні займуться оцінювачі і "сищики"

Казна та Політика
1152
Депутати наступного тижня можуть змінити правила арешту активів і майна, здобутих незаконним шляхом: у вівторок-середу комітети розглянуть три вже прийнятих у першому читанні закони: про арешт і спецконфіскацію майна, і створення Національного агенства з виявлення, розшуку та управління активами. Після цього закони планують внести в зал для прийняття в цілому. Експерти кажуть, що норми гарні, але потрібна служба моніторингу доходів чиновників.
“Акцент зміщується з процесуального статусу людини на суть майна або активів. Але той факт, що вони здобуті злочинним шляхом, повинен буде довести прокурор, – пояснює заступник генпрокурора Віталій Касько. – Побоювання, що можна буде відбирати майно у кого завгодно, невиправдані: наприклад, не можна заарештувати майно, якщо власник не знав і не міг знати про його злочинний характер. Прокурор же повинен подати документи про вартість майна, зарплатою підозрюваного і його родичів, на яких, наприклад, записано майно, і довести, що воно перетворено з активів, здобутих незаконно”. При цьому власник майна зможе оскаржити такий арешт скільки завгодно разів, відзначає Касько. Другий закон поширює спеціальну конфіскацію, яка застосовується як вид покарання і для відшкодування збитку, на всі злочини – адже зараз конфіскація не передбачена навіть за статтями про торгівлю наркотиками, людьми і тероризмі.
Туди, як розповів “Сегодня” заступник міністра юстиції Антон Янчук, увійде близько ста осіб: “Тут не потрібен великий штат співробітників. Працівники будуть займатися аналітичною роботою”. Для пошуку активів агентству дадуть доступ до всіх баз даних органів влади, крім того, вони будуть зв’язуватися з такими ж агентствами за кордоном. “Заарештувати майно можна буде через день, а не через два тижні, як це є зараз”, – підкреслює Янчук. Зарплати співробітників поки не прописані, але, за словами представника Центру з протидії корупції Дарини Каленюк, поправки до закону від депутатів передбачають рівень зарплат трохи нижче, ніж у працівників НАБ. Також агентство зможе продавати арештоване майно (оцінювачів і управителів, які займатимуться продажами, відберуть на конкурсі). “Є майно, яке щодня втрачає вартість: електронна техніка, транспортний засіб, – пояснює Янчук. – В інтересах особи-власника його продати, а гроші внести на рахунок”. Ці гроші відправлять на депозитний рахунок в держбанк, але у випадку виправдувального вироку власник отримає тільки основну суму, а не відсотки.
Справа в тому, що необхідність створення агентства – один з критеріїв виконання плану дій щодо лібералізації візового режиму, кажуть у комітеті із закордонних справ. А перший заступник голови комітету з питань правосуддя Леонід Ємець впевнений, що без закону не можна: “Інакше ми дозволимо злочинцям і далі перепродувати вкрадене майно”.
ДУМКА. На думку юристів, паралельно закону потрібна служба моніторингу доходів і витрат чиновників. “На практиці дуже складно довести, що майно купувалося на кошти, здобуті незаконним шляхом. Є дуже багато схем, що дозволяють відмити гроші – офшори, покупка збиткових ресторанів для родичів…”, – зазначає юрист Василь Мірошниченко. При цьому, за його словами, норма корисна: “Якщо передбачать процедуру доведення наміру на ухилення від слідства за допомогою передачі коштів третім особам”.
Гроші підуть на захист свідків
Гроші, отримані від конфіскації майна та активів, планують направляти в спецфонд держбюджету з управління активами. У першу чергу він буде створений для повернення коштів, незаконно вивезених за кордон. При цьому 25% доходу спецфонду підуть на розвиток самого агентства. “Це не зарплати, а організація захисту свідків, закупівля технічних засобів і так далі”, – зазначають у Мін’юсті. Також гроші спецфонду підуть на боротьбу з корупцією та удосконалення роботи правоохоронних органів, запевняють розробники. Управляти грошима буде комісія, до якої увійдуть представники ЄС, США та українського Кабміну.
Втім, відсоток, що йде на агентство, можуть знизити: “Головне, щоб залишився спецфонд: іноземні держави не дуже охоче будуть повертати кошти, якщо вони будуть направлятися до держбюджету. Є певна недовіра”, – говорить заступник генпрокурора Віталій Касько.
Агентство також створить реєстр арештованого та конфіскованого майна, а управляти буде тільки майном і активами вартістю від 10 000 доларів. “Агентство не займатиметься управлінням заарештованими велосипедами”, – запевняють у Центрі з протидії корупції.
Олександра Захарова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас