У Чорнобилі позбавляються від радіоактивного лісу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Чорнобилі позбавляються від радіоактивного лісу

Казна та Політика
1084
Сотні тисяч кубометрів радіоактивного лісу з Чорнобиля будуть спалювати за гроші Євросоюзу. Глава представництва ЄС Ян Томбінський, в рамках програми охорони екології навколо зони відчуження, відкрив пілотну піч-інсинератор, вартість якої перевищує мільйон євро.
Її основне завдання – переробляти опромінену радіацією деревину або іншу біомасу, не виділяючи при цьому в повітря шкідливі речовини. Крім того, за рахунок печі будуть опалюватися будівлі, у яких живе і працює вахтовий персонал зони відчуження.
Без шуму і пилу. Значні обсяги сухої деревини та листя (так званий рудий ліс), а також відсутність адекватних заходів щодо збереження та підтримки дерев у чорнобильській зоні створили передумови для спонтанних пожеж, що загрожують життю людей далеко за межами “офіційних” 30 км. Тільки в цьому році ліси в зоні відчуження палали двічі, а димові шлейфи загорянь поширювали радіоактивні речовини навіть за межі України.
Для боротьби з наслідками аварії та запобігання пожеж було вирішено звести піч. Встановили її в великому боксі на околиці Чорнобиля.
Вона здатна спалити 600 кг деревини і листя на годину. А щоб поводитися з нею, робітники, за їх власними словами, пройшли двотижневе навчання.
“Якщо біомасу не знищити, вона буде гнити кілька десятків років, а треба забезпечити екологічно безпечний стан території зони відчуження. Йдеться про сотні тисяч кубометрів лісу. Але спалювати його класичними методами не можна – йтимуть викиди диму і радіоактивних аерозолів”, – розповів генеральний директор корпорації, яка будувала піч, Валерій Петренко.
Для очищення диму від стронцію, цезію, ртуті та інших шкідливих елементів, інсеніратор обладнаний складними фільтрами. Також використовується і уприскування активованого вугілля – в спеціальному “рукавному” фільтрі він пов’язує шкідливі викиди, після чого дим, за словами Томбінського, виходить “настільки чистим, наскільки взагалі він може бути чистим”.
За його словами, вміст пилу складає всього 5 мікрограмів на кубометр димових газів, що нижче норми в 30 разів. На виході печі також отримують тепло, яким нагрівають воду для обслуговуючого зону персоналу. Радіоактивну золу після спалювання лісу збирають в герметичні бочки і вивозять на кладовищі відходів.
Глава представництва ЄС зазначив, що піч – тільки один з безлічі проектів співдружності, покликаних допомогти Україні подолати наслідки катастрофи. Бюджет програми – майже 5 млн євро: на ці гроші планується оновити карту радіоактивного забруднення регіону, створити центр підтримки місцевого населення і навіть спорудження теплиць для екологічно чистих овочів. Терміни реалізації програми – до 2020 року.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас