Повернення грошових втрат «проходить» повз київських аудиторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повернення грошових втрат «проходить» повз київських аудиторів

Казна та Політика
628
У Києві Департамент аудиту Київської міської державної адміністрації, виявивши за рік фінансових втрат в сумі 342,4 млн, забезпечив відшкодування лише 2,6 млн грн. Загалом, в ході проведення 59 перевірок протягом 2014-2015 років, було виявлено порушень на суму 654,1 млн грн.
Про це заявив аналітик ГО «Публічний аудит»Тарас Галайда.
За його словами, аудитори мали б докласти всіх зусиль, адже в процентному співвідношенні відшкодовано лише 1% від загальної суми втрат.
«…Виявити збитки – це півділа; далі аудитор повинен докласти всіх зусиль, щоб вони були відшкодовані в повному обсязі. В першу чергу це є показником ефективності роботи. Отже, що ми маємо в результаті аудиту КМДА? Фінансових порушень, що призвели до втрат, виявлено на суму 342,4 млн грн, з них відшкодовано всього-на-всього 2,6 млн грн, навіть менше 1%. Якщо рівень відшкодування нижче 30%, зазвичай ставиться питання про звільнення керівництва підрозділу внутрішнього аудиту, а при відшкодуванні менше, ніж 1%, це навіть не обговорюється», – повідомив пан Галайда.
Він додав, що з 654,1 млн грн виявлених порушень, що не призвели до втрат, усунуто порушень лише на 10 млн грн, тобто 1,5%. В підрозділах внутрішнього аудиту такий показник завжди становить близько 100%. Усунення виявлених порушень лише на 1,5% свідчить про те, що Департамент аудиту просто ігнорують.
«Власне, в 1-1,5% можна оцінити ефективність роботи цього підрозділу КМДА. Адже така статистика підтверджує не тільки те, що у столичної влади процвітає корупція, а й те, що фінансовий контроль у київській адміністрації не діє», – сказав фахівець.
Галайда додав: «З позитиву доречно зазначити, що, судячи з аудиторського звіту, в КМДА введено попередній контроль за закупівлями і ремонтними роботами, завдяки чому можна грати на випередження і попереджати фінансові порушення. Завдяки цьому аудитори не допустили завищення обсягів і вартості ремонтних робіт на суму понад 43 млн грн. Однак, на жаль, це робота окремих фахівців або відділу, в цілому ж результати роботи Департаменту незадовільні».
За матеріалами:
Україна Комунальна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас