Станіслав Дубко: Україна тупцює на місці в рейтингу Doing Business — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Станіслав Дубко: Україна тупцює на місці в рейтингу Doing Business

Казна та Політика
507
У черговому дослідженні Doing Business-2016 Україна посіла 83 місце з 189 країн. Це на 4 позиції краще, ніж у минулому році. Деякі ЗМІ помилково оголосили про поліпшення наших позицій відразу на 13 позицій, не вивчивши уважно звіт, в якому зазначено на зміни методології дослідження, у зв’язку з якими місця країн торік було перераховано. В результаті перерахунку Україна торік займала 87 місце. На 9 сходинок вгору ми піднялись тільки завдяки перегляду методології.
Реальне поліпшення позицій України всього на 4 сходинки – поганий результат для країни, яка намагається продемонструвати прихильність до реалізації масштабних реформ та реанімації інвестиційного клімату. Ми не змогли досягти прогресу майже ні в одній зі сфер, які досліджують організатори цього рейтингу. Україна буквально тупцює на місці у питаннях ефективності процедур банкрутства (141 місце, як і в минулому році), видачі будівельних дозволів (140 місце, 139 – у минулому році), доступу до електричних мереж (137 місце зараз, 138 – роком раніше), умов зовнішньої торгівлі (109 місце, як і роком раніше), податкової системи (107 місце, 106 у минулому році), забезпечення виконання контрактів (98 місце, як і торік) захисту міноритарних акціонерів (88 місце зараз, 87 роком раніше).
Єдиний прогрес відзначений у сфері відкриття бізнесу – зараз це зробити стало значно легше, швидше і дешевше (відразу 30-е місце замість 70-го торік). Проте відразу виникає риторичне питання – наскільки покращує бізнес-середовище можливість швидко відкрити нове підприємство, яке відразу зіткнеться з проблемами ведення бізнесу в усіх напрямках.
Нагадаю, що дослідження дещо ретроспективне – поліпшення оцінюються не відразу в момент прийняття нових законів, а тільки після того, як нововведення стануть фактично відбиватися на умовах ведення бізнесу. Саме з цієї причини не були оцінені позитивні зміни у сфері поліпшення ефективності процедур банкрутства, прийняті в Україні в цьому році. Можлива податкова реформа зможе відобразитися на наших позиціях в Doing Business не раніше 2018 року. У той же час, кількість сфер, що вимагають радикального поліпшення (за якими ми перебуваємо у другій сотні країн), все ще вражає.
За останній рік успіхами в просуванні в рейтингу Doing Business-2016 можуть пишатися Коста-Ріка, Уганда, Кенія, Кіпр, Маврикій, Узбекистан, Казахстан, Ямайка, Сенегал і Бенін – це країни, що найбільш динамічно розвиваються в напрямку поліпшення умов ведення бізнесу. Українському уряду пишатися результатами нинішнього дослідження не доводиться.
Директор “Українського кредитно-рейтингового агентства” Станіслав Дубко
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас