НБУ вирішив розкрити власну методику оцінки справедливої вартості цінних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вирішив розкрити власну методику оцінки справедливої вартості цінних паперів

Фондовий ринок
361
Національний банк удосконалив свої підходи до визначення справедливої вартості цінних паперів, що знаходяться у власності або прийнятих ним в якості забезпечення виконання зобов’язань, і прийняв рішення про їх розкриття учасникам ринку.
Про це йдеться в постанові Нацбанку від 26 жовтня №732 “Про схвалення деяких розпорядчих актів Національного банку України”, який набирає чинності з 1 грудня.
“Розкриття цієї інформації дозволить підвищити довіру банків до дій регулятора, у тому числі в процесі регулювання ліквідності банківської системи”, – відзначає НБУ.
В основу методики оцінки справедливої вартості цінних паперів регулятором було покладено норми Міжнародного стандарту фінансової звітності 13 “Оцінка справедливої вартості”.
З метою вдосконалення підходів Національного банку до управління ризиками застави була також схвалена методика розрахунку коригуючих коефіцієнтів для цінних паперів, прийнятих регулятором в якості забезпечення виконання зобов’язань (у тому числі за операціями прямого РЕПО).
Національний банк з 1 грудня почне публікувати на своєму сайті криві (графіки) бескупонної прибутковості, побудованої для оцінці облігацій внутрішньої державної позики із застосуванням параметричної моделі Нельсона-Сігела.
Крім того, з 1 грудня регулятор щодня буде розміщувати на сайті справедливу вартість цінних паперів, прийнятих ним в якості забезпечення виконання зобов’язань, та коригуючих коефіцієнтів для них.
Цю інформацію банки зможуть використовувати для управління власною ліквідністю з урахуванням норм положення про застосування Нацбанком стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи.
Як повідомляло агентство, у липні НБУ почав оприлюднювати інформацію про надані банкам ліцензіях і їх видах діяльності.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас