Бізнес очікує від податкової реформи, насамперед, чесної роботи податкових органів - ЄБА — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес очікує від податкової реформи, насамперед, чесної роботи податкових органів - ЄБА

Казна та Політика
340
Бізнес від податкової реформи найбільше очікує забезпечення чесної роботи податкових органів, належного ставлення до сумлінних платників податків та протидії тим, хто ухиляється від сплати податків.
Про це повідомила прес-служба Європейської бізнес асоціації в четвер за результатами зустрічей з авторами податкової реформи.
“Якість адміністрування та сумлінне виконання податковими органами приписів законодавства мають значення не менше, а іноді і більше, ніж ставки податків”, – зазначено в повідомленні ЄБА, присвяченому майбутньої податковій реформі. Тим часом, асоціація констатує збільшення кількості скарг від її компаній-членів на необґрунтовані і неправомірні дії податкових органів.
Бізнес-асоціація вітає плани щодо зниження навантаження на оплату праці, зокрема, шляхом зниження ставок єдиного соціального внеску, але застерігає від скасування максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, оскільки, то фактично призведе до збільшення податкового навантаження. На думку ЄБА, скасування максимальної величини бази нарахування єдиного внеску обтяжить саме законослухняний бізнес.
Асоціація вважає, що будь-які податкові новації не повинні істотно порушувати баланс між доходами бюджету та витратами держави, оскільки у разі нестачі коштів саме сумлінний бізнес стане об’єктом додаткового необґрунтованого податкового тиску.
ЄБА підкреслює, що абсолютно неприйнятно впровадження масштабних змін без надання бізнесу достатнього часу на ознайомлення з нововведеннями і адаптацію до них.
“Асоціація сподівається на те, що парламент, уряд і президент врахують принцип стабільності, закладений в Податковому кодексі, і не допустять поспішного прийняття і застосування масштабних змін у податкове законодавство без надання можливості бізнесу обговорити запропоновані зміни і належним чином до них підготуватися”, – зазначено в повідомленні ЄБА.
Як повідомлялося, Національна рада реформ при президенті ще навесні 2015 створила цільову групу “Податкова реформа” на чолі з міністром фінансів Наталією Яресько, до якої увійшов ряд депутатів, представників громадськості та бізнес асоціацій, а також експерти Міжнародного валютного фонду та радники міністра фінансів Іван Міклош (екс-міністр фінансів Словаччини) і Роберт Конрад. Протягом травня і всього літа поточного року працювали відкриті комунікаційні платформи та галузеві платформи, на яких Мінфін і цільова група обговорювали з експертами та представниками бізнесу концепцію податкової реформи. Передбачалося, що реформа буде проголосована на початку осені, що дозволить запустити її з початку 2016 і побудувати на ній новий бюджет.
Однак підготувати єдиний узгоджений документ не вдалося, в результаті на Нацраді реформ при президенті на початку вересня було представлено декілька варіантів концепції та прийнято рішення створити робочу групу з доопрацювання концепції податкової реформи, до якої мають увійти представники Мінфіну, профільного парламентського комітету, Мінсоцполітики, Мінекономрозвитку, фракцій коаліції ВР і позафракційні депутати, експерти та представники громадянського суспільства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас