Тенденція зниження ставок по депозитах може зберегтися, як мінімум, до кінця поточного року - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тенденція зниження ставок по депозитах може зберегтися, як мінімум, до кінця поточного року - банкіри

Кредит&Депозит
1208
Тенденція зниження ставок по депозитах може зберегтися, як мінімум, до кінця поточного року, прогнозують опитані агентством “Інтерфакс-Україна” банкіри.
“Депозитні ставки можуть зберегти тенденцію до зниження, як мінімум, до кінця року, якщо підвищиться довіра населення до банків. Існуючі обмеження на видачу валютних вкладів в іноземній валюті на добу одному клієнту в еквіваленті 20 тис. грн фактично блокує приплив нових вкладників”, – сказав голова правління банку “Хрещатик” Дмитро Гриджук.
Голова наглядової ради Укрінбанку Володимир Клименко вважає, що тенденція зниження депозитних ставок буде носити стійкий характер.
“Тенденція повільного зниження депозитних ставок може продовжитися і в 2016 році. Зниження темпів інфляції та стабілізація курсу гривні, що дозволило НБУ знизити облікову ставку, створюють основу і для зниження процентних ставок по депозитах”, – сказав він.
Заступник голови правління банку “Кредит Дніпро” Андрій Мойсеєнко вважає, що до кінця поточного року ставки в середньому по ринку знизяться на 2-3 процентних пункти.
“У вересні в середньому по ринку депозитні ставки знизилися на 0,5-1 процентних пункти. І за умови того, що найближчим часом ситуація в економіці продовжить демонструвати позитивні тенденції, а конфлікт на Донбасі не буде загострюватися, що, як відомо, призводить до дестабілізації всієї фінансової системи, то тренди зниження процентних ставок продовжаться. Ми прогнозуємо, що до кінця 2015 року ставки в середньому по ринку знизяться ще на 2-3 процентних пункти “, – сказав він.
За словами А.Мойсеенко, зниження депозитних ставок, в першу чергу, пов’язано зі стабілізацією ситуації у фінансовому секторі і на валютному ринку.
“Тенденції зростання гривневих депозитних портфелів банків останнім часом, а також зниження відтоків валютних вкладів дозволяють українським фінустановам йти від залучення ресурсу за завищеною ціною і відновлювати кредитування”, – додав він.
Голови правління Комерційного інвестиційного банку Вадим Березовик вважає, що будь-який чинник економічного чи політичного характеру може качнути нинішній стан банківського ринку, але в цілому поточний рівень депозитних ставок збережеться на сформованому рівні як мінімум півроку.
При цьому він відзначив широкий діапазон депозитних ставок на ринку.
“При рівні інфляції 48% вкладники свідомо обирають позицію” не ризикувати “і зберігати свої заощадження в банку під 2% у валюті і 14% у гривні, а саме такий рівень ставок зараз пропонують банки з іноземним капіталом, або в черговий раз кинутися “за гарячими пиріжками” і ризикнути, звернувшись у вітчизняні банки, що пропонують до 13% у валюті і до 26% у гривні. Великий розрив у пропонованих процентних ставках на банківському ринку – це і спосіб для вітчизняних банків вирішити кризу ліквідності, і провести перерозподіл ринку в цілому “, – сказав він.
Член правління ОТП Банку Володимир Мудрий вважає, що орієнтиром для зниження депозитних ставок до кінця року повинні бути ставки, які пропонують системні банки зі 100% іноземним капіталом. Разом з тим, за його оцінкою, не всі банки готові знижувати депозитні ставки.
“Практично всі банки, орієнтовані на подальше кредитування, готові до зниження ставок. Тримати високими ставки будуть ті банки, які все ще більше уваги відводять управлінню ліквідністю”, – сказав він.
Разом з тим, глава правління UniCredit Bank Тамара Савощенко вважає, що депозитні ставки у валюті до кінця року можуть зберегтися на нинішньому рівні, а в гривні – підвищитися.
“Можна припустити, що наші основні банки-конкуренти збережуть ставки за депозитами в іноземній валюті на поточному рівні (рухаючи їх максимум на рівні +/- 0,25 п. п.). Ставки за гривневими депозитами можуть рухатися в межах +/- 1 -1,5 п.п., залежно від поточної позиції ліквідності того чи іншого банку. Швидше за все, з урахуванням сезонності та циклічної інфляції ставки за гривневими депозитами можуть прирости на 1-1,5 п.п. “, – сказала вона .
За оцінкою Т.Савощенко, зниження вартості фондування НБУ в результаті зниження облікової ставки матиме позитивний вплив на ставки по депозитах банків з українським капіталом, однак, цей ефект буде мінімальним і вплине не на всі банки, оскільки невеликі банки обмежені в залученні фінансування від НБУ в силу посилилися вимог до його отримання.
“Так чи інакше, здешевіле фондування від регулятора не зможе замінити депозити. Тому на ринку все ще залишатимуться банки, що пропонують високі ставки”, – резюмувала банкір.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас