Уряд схвалив законопроект про посилення адмінвідповідальності за порушення авторських прав в інтернеті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд схвалив законопроект про посилення адмінвідповідальності за порушення авторських прав в інтернеті

Казна та Політика
549
Кабінет міністрів України схвалив проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту авторського права і суміжних прав в інтернеті”, йдеться в повідомленні Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) в середу.
Як вказано в повідомленні, найближчим часом законопроект буде внесений на розгляд Верховної Ради.
Раніше документ був оприлюднений на сайті МЕРТ для громадського обговорення.
Законопроект пропонує ввести штрафні санкції в розмірі від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів у разі невиконання власником веб-сайту вимог щодо видалення або запобігання можливості доступу до інформації, що порушує авторські права в мережі інтернет. Такий же штраф передбачається за ненадання від власника веб-сайту або хостинг-провайдера інформації, яка ідентифікує користувача, який розмістив незаконну інформацію. Дії, вчинені за цією статтею повторно, пропонується карати накладенням штрафу в розмірі від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Водночас пропонується карати і за неправдиві вимоги щодо обмеження доступу до ресурсів. У разі, якщо скарга має неправдиву інформацію про авторські права особи, яка направила таку скаргу, також пропонується штрафувати від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Такий же штраф може бути накладено на осіб за недобросовісні вимоги про поновлення доступу до інформації, що порушує авторські або суміжні права.
Крім того, проект закону пропонує внести зміни в закон “Про нотаріат”, додавши норму про те, що за зверненням зацікавлених осіб нотаріус має право забезпечувати докази в інтернеті, необхідні в разі виникнення справи в суді або в рамках адміністративного процесу.
Суб’єктів авторського права законопроект пропонує наділити можливістю вимагати видалення або обмеження доступу до інформації, що порушує авторські права, а також вимагати надання персональної інформації користувача, який розмістив її з порушенням авторського права.
Передбачається, що власник веб-сайту не буде нести відповідальності за порушення авторських і суміжних прав, якщо протягом доби після звернення суб’єкта авторського права або уповноваженого ним представника обмежить доступ до цієї інформації. Крім того, не буде нести відповідальності той власник, який вживає заходів для нерозповсюдження незаконної інформації, зокрема запобігає її повторному розміщенню.
Власник веб-сайту, обмеживши доступ до незаконної інформації, повинен про це повідомити суб’єкта авторського права. Користувач веб-сайту, у випадку, якщо, на його думку, не було факту порушення авторського права, повинен надіслати на адресу власника сайту відповідну заяву з використанням електронного цифрового підпису та мотивувати його. Власник сайту перенаправляє копію суб’єкту авторського права.
Передбачається, що власник інтернет-ресурсу не раніше 10, але не пізніше 14 робочих днів з моменту відправлення копії суб’єкту авторського права відновлює доступ до інформації, якщо суб’єкт або уповноважена ним особа не надасть документів, що ініціювали судове провадження з метою забезпечення захисту своїх прав. Тими ж правами і обов’язками пропонується наділити і хостинг-провайдера.
Крім того, передбачається, що власник сайту або хостинг-провайдер не буде нести відповідальності за шкоду, заподіяну внаслідок вилучення або обмеження інформації, так само як і за її відновлення, якщо відповідні дії здійснювалися для виконання норм цього закону.
Власник веб-ресурсу і хостинг-провайдер отримають право створювати електронні бази даних, куди вноситимуть дані про інформацію, що порушує авторські та суміжні права.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас