Проект податкової реформи вноситься в Раду - голова профільного комітету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проект податкової реформи вноситься в Раду - голова профільного комітету

Казна та Політика
1802
Робоча група з вироблення єдиної концепції податкової реформи, створена на початку вересня після розгляду цього питання на Національній раді реформ при президенті, завершила роботу і вносить законопроект до Верховної Ради, повідомила голова парламентського з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.
“Це не моя реформа, це не мій кінцевий варіант, це – варіант, напрацьований спільною робочою групою”, – підкреслила глава комітету в інтерв’ю агентству.
При цьому вона зазначила, що після другого засідання групи представник Міністерства фінансів припинила участь у її роботі.
За словами Южаніної, пропонована податкова реформа істотно більш радикальна, ніж розроблений Мінфіном варіант, і це єдино можливий варіант для виведення українського бізнесу з тіні, залучення в країну нових інвестицій. Зокрема, передбачається зниження податку на доходи фізичних осіб до 10%, податку на додану вартість – до 15%, єдиного соціального внеску – до 20%, а також перехід до податку на розподілений прибуток за ставкою 15%.
Відносно спрощеної системи оподаткування проект передбачає збереження без змін базових елементів в першій і другій групах, зниження максимального річного обороту в третій групі з 20 млн грн до 5 млн грн з підвищенням ставки податку з 4% до 10% протягом трьох років: на 2 процентних пункти щорічно. Критеріями віднесення до четвертої групи для сільгоспвиробників пропонуються річний оборот до 100 млн грн і площа земель в обробітку до 100 млн грн.
Южаніна відкинула звинувачення, що даний проект є популістським. При цьому вона зазначила, що її автори зроблять всі зусилля, щоб переконати Міжнародний валютний фонд (МВФ) та інших міжнародних партнерів України в реалістичності детінізації економіки у відповідь на таку податкову реформу. Зокрема, перша така зустріч з представниками МВФ запланована вже на середу, 21 жовтня.
Як повідомила голова комітету ВР, ініціатори даної реформи пропонують прийняти її ще до кінця поточного року, щоб формувати держбюджет-2 016 на її базі.
Національна рада реформ при президенті ще навесні 2015 створила цільову групу “Податкова реформа” на чолі з міністром фінансів Наталією Яресько. До неї увійшов ряд депутатів, представники громадськості та бізнес-асоціацій, а також експерти МВФ і радники міністра фінансів Іван Міклош (екс-міністр фінансів Словаччини) і Роберт Конрад. Протягом травня і всього літа працювали відкриті комунікаційні платформи та галузеві платформи, на яких Мінфін і цільова група обговорювали з експертами та представниками бізнесу концепцію податкової реформи. Передбачалося, що реформа буде проголосована на початку осені, що дозволить запустити її з початку 2016 і побудувати на ній новий бюджет.
Однак підготувати єдиний узгоджений документ не вдалося. У результаті на Нацраді реформ при президенті на початку вересня були представлені кілька варіантів концепції. Прийнято рішення створити робочу групу з доопрацювання концепції податкової реформи, до якої мають увійти представники Мінфіну, профільного парламентського комітету, Мінсоцполітики, Мінекономрозвитку, фракцій коаліції ВР і позафракційні депутати, експерти та представники громадянського суспільства.
За даними агентства, уряд має намір наполягати на прийнятті за основу менш радикальну концепцію Мінфіну і одночасно веде складні переговори з МВФ, який побоюється розбалансування бюджету в разі прийняття реформи в такому вигляді.
Мінфін з 12 жовтня запустив концепцію податкової реформи на нове коло обговорення, зазначивши, що цей Всеукраїнський проект “Національний діалог: обговорення концепції податкової реформи” проводиться за ініціативою прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.
Мінфін прогнозує визначення остаточної моделі податкової реформи України в листопаді 2015 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас