Андрій Косенков: Як перемогти банк, якщо він «викручує руки» при страхуванні заставного майна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Косенков: Як перемогти банк, якщо він «викручує руки» при страхуванні заставного майна

Особисті фінанси
319
Сьогодні одним із драйверів розвитку страхування в Україні є страхування заставного майна. В принципі, бажання банків додатково захистити себе шляхом страхування предмета застави цілком логічно і доцільно. Але у цього доброго наміру є і «темна сторона» – комісії банків при заставному страхуванні. Саме непомірно високий відсоток цієї комісії і стає фінансовим капканом для страхувальника. Зустрічалися з подібним? Тоді ця інструкція «Як побороти банк» – для вас.
Порівняйте самі: якщо раніше комісія банків становила близько 10-15% від страхового платежу, то останнім часом банки (і українські, і зарубіжні) збільшили свої апетити до 30-40% (залежно від виду страхування). При цьому в усьому цивілізованому світі таке поняття як «комісія банку при страхуванні застав» відсутня як явище в принципі. Тому, якщо раптом вам пощастило придбати майно (автомобіль в особистих цілях, парк підприємств, товарні запаси) за допомогою банків або ви власник ТРЦ, якому потрібно додаткове фінансування від банку, будьте готові до того, що останній напевно буде активно нав’язувати вам «свою» страхову компанію. Відповідно, з несприятливими для вас умовами страхування.
Але є кілька способів «побороти» банк. Саме побороти, оскільки ви як позикоодержувач і банк переслідуєте зовсім різні цілі. Ваша мета – застрахувати заставне майно, мінімізуючи свої витрати на страховий платіж, а банку – заробити (читай: заробити більше комісійної винагороди з вашого платежу).
Спочатку уважно вивчіть договір застави: у цьому документі зазначено ваше зобов’язання застрахувати заставне майно. Далі все залежить від формулювань.
Варіант 1. У договорі просто вказано ваше зобов’язання застрахувати заставу на певних умовах. У цьому випадку вам дуже пощастило: все, що вам потрібно зробити – добровільно застрахувати заставне майно (вказавши при цьому банк як вигодонабувач) і надати договір страхування в банк.
Варіант 2. Застрахувати заставу потрібно на певних умовах, і обов’язково в акредитованих у банку страхових компаніях (при цьому виносимо за дужки законність такого обмеження – це тема окремої статті). У такому випадку раджу подивитися «все меню». Нюанс у тому, що у всіх акредитованих страхових компаній розмір зобов’язань перед банком буде однаковим, але при цьому умови страхування для клієнтів можуть дуже сильно відрізнятися. У цій ситуації, як правило, банк занадто наполегливо рекомендує конкретну страхову компанію. Але ваше право – розглянути пропозиції від всіх страхових компаній і зробити вибір на свій розсуд. Уточнити вичерпний вибір страхових компаній, акредитованих у банку, можна на сайті банку/за телефоном гарячої лінії банку, або на спеціалізованих інформаційних ресурсах.
Варіант 3. У договорі зазначено ваше зобов’язання застрахувати заставне майно в конкретній страховій компанії (найбільше це стосується страхування кредитних автомобілів фізосіб). Тут теж є кілька варіантів розвитку. Або це акційна пропозиція банку і страхової компанії (в цьому випадку у вас немає вибору), або ваш кредитний менеджер банку у зв’язку з додатковою мотивацією лобіює конкретного страховика. Перевірити це дуже просто: уточнюємо по гарячій лінії банку або у вищестоящому відділенні по ієрархії, звідки в договорі застави з’явилася конкретна страхова компанія. У 90% випадків (якщо це не спільна акція банку і страхової компанії) після такого уточнення сам банк прибирає дане монопольне обмеження.
Також хочу звернути увагу, що великі підприємства, що беруть великий кредит, можуть діяти зовсім іншим способом – випустити договір страхування в страховій компанії, якій вони довіряють і з якою мають успішний досвід роботи. Після чого додатковими угодами до договору страхування «передають» заставне майно під договори застави. Це дозволить заощадити до 20-30% при страхуванні. Але при цьому варто звернути увагу, що так можуть вчинити лише ті підприємства, які мають серйозну переговорну позицію при спілкуванні з банком.
Отже, резюмуємо все вищесказане: при страхуванні застав уважно читаємо договір застави в розрізі умов страхування; проводимо переговори з банком, якщо бачимо дискримінаційні умови по страхуванню, твердо зберігаючи свою позицію; пам’ятаємо про те, що в кінцевому підсумку за страховку платите ви, так що вам і вирішувати – як і де страхувати майно.
Андрій Косенков, директор відділів відшкодувань і автотранспортного страхування, партнер BritMark
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас