В Україні в 2015 році просіла зовнішня торгівля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні в 2015 році просіла зовнішня торгівля

Казна та Політика
1654
Економічні потрясіння початку 2015 року, пов’язані з різкою девальвацією гривні і ескалацією військового конфлікту, негативно позначилися на обсязі зовнішньої торгівлі України. З початку 2015 спостерігається просадка як експорту, так і імпорту. У той же час, наслідком девальвації стало поліпшення балансу зовнішньої торгівлі, який починаючи з лютого був позитивним, тобто експорт товарів стабільно перевищував їх імпорт.
В Україні в 2015 році просіла зовнішня торгівля
Джерело: Державна служба статистики
Останні 12 місяців тенденції на ключових для України світових ринках сировинних товарів – зернових, енергоносіїв і промислових металів – були негативними. Ціни на пшеницю знизилися на третину зі свого піку кінця 2014 року, на стільки ж впали з початку осені 2014 року ціни залізну руду. Однак, найсильніше впали ціни на енергоносії – нафта марки Брент впала з вересня 2014 більш ніж у два рази.
В Україні в 2015 році просіла зовнішня торгівля
Джерело: Світовий Банк
Такі цінові тенденції також позначилися на українській зовнішній торгівлі, в якій за підсумками січня-липня 2015 спостерігається зниження як експорту аграрної та металургійної продукції – двох основних експортних спеціалізацій України – так і імпорту енергоносіїв, які Україна не виробляє в достатній кількості для покриття своїх потреб .
В Україні в 2015 році просіла зовнішня торгівля
Джерело: Державна служба статистики
Особливо сильно впав експорт промислових металів, що, втім, пов’язано не тільки з зовнішніми тенденціями, але і з втратою частини металургійних виробництв в охоплених війною регіонах Донбасу. У той же час, зниження цін на енергоносії знизило витрати громадян України на їх імпорт з-за кордону.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас