Порошенко має взяти під особистий контроль реформу охорони здоров'я - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко має взяти під особистий контроль реформу охорони здоров'я - думка

Казна та Політика
349
Швидка реформа охорони здоров’я в Україні неможлива, якщо її здійснення не візьме на контроль особисто глава держави.
Таку думку висловив проектний менеджер реформи охорони здоров’я Національної ради реформ України Павло Ковтонюк на форумі, присвяченому питанням інвестицій в українську охорону здоров’я в четвер.
“Формально відповідальним за реформу у нас вважається міністр, але в реформі повинні брати участь всі. Однак швидка реформа охорони здоров’я неможлива, якщо її здійснення не візьме на контроль особисто глава держави. Наприклад, у США радикальна реформа охорони здоров’я, яка проведена, називається Obamacare. Нам необхідно щось подібне – особистий контроль президента або прем’єр-міністра. Тоді політика зникне, буде консенсус “, – сказав він.
Крім того, на думку Ковтонюка, в Україні відсутній єдиний стратегічний документ, що закріплює основні напрямки реформи охорони здоров’я, який би був прийнятий на державному рівні.
“В Україні є проблема зі спадковістю реформ: кожен міністр приходить і пропонує свій план, зі своїх слів. Крім нього, парламент пропонує свій план, президент – свій. Україні необхідно зафіксувати один план реформ в якомусь єдиному стратегічному документі”, – зазначив Ковтонюк.
Крім того, він зазначив, що реформа охорони здоров’я не просувається в Україні через те, що є “дуже багато політики”.
“Сьогодні ми не тільки в порівнянні з Європою, але і в порівнянні з країнами СНД є аутсайдерами. Казахстан, Киргизстан, Молдова, Білорусь вже пішли вперед. У Білорусі, наприклад, зараз автономізуються лікарні, за що ми б’ємося вже рік. Там впроваджуються діагностично-родинні групи (ДРГ), про які ми тільки говоримо. Соромно про це говорити, але це так. Ті розмови, які ми ведемо сьогодні, які вели рік тому, практично не просунулися вперед “, – резюмував Ковтонюк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас