На незаконних рубках лісу Україна втрачає до 2 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На незаконних рубках лісу Україна втрачає до 2 млрд грн

Казна та Політика
288
Державне агентство лісових ресурсів України виступає з ініціативою зробити електронний облік деревини обов’язковим для всіх лісокористувачів. Про це повідомив глава відомства Олександр Ковальчук.
Він зазначив, що в управлінні агентства знаходиться близько 74% лісів країни. Решта 26% належать іншим лісокористувачам і в рік рубають до 1,5 млн кубометрів лісу. З цього обсягу тільки 10% проходить через електронний облік, в той час як в структурі агентства цей показник досягає 90%.
“Потенціал для зростання тіньового ринку колосальний. За різними даними, зараз він складає близько 20%. При загальній річній рубці в 14-15 мільйонів кубів обсяг “чорного лісу” – до 3 мільйонів. У грошовому еквіваленті це більше 2 мільярдів гривень. Разом з незаконною рубкою процвітає тіньовий ринок документації на продаж лісу”, – заявив Олександр Ковальчук.
У рамках концепції реформування лісового та мисливського господарство Держлісагентство розробило і готує до передачі в Кабінет Міністрів положення про загальнообов’язкову електронну систему електронного обліку та відповідний проект розпорядження. “Продати дерево без чіпа, супровідних документів або сертифіката походження буде просто неможливо”, – прокоментував глава агентства.
Документи передбачають 6 місяців для переходу на електронний облік і встановлення всього необхідного обладнання. Зі свого боку, агентство готове піти назустріч відповідальним лісокористувачам та надати всю необхідну допомогу.
“Наприклад, вже зараз ми готові оформляти документи і самостійно “біркувати” деревину підприємств, які торгують нерегулярно і власного обладнання не потребують. Таким чином, ліс буде врахований, а бізнес заощадить до 9 гривень на кубометрі”, – сказав Олександр Ковальчук.
Водночас він звернувся до рітейлу з проханням при купівлі лісоматеріалів перевіряти наявність всіх дозвільних документів.
“Коли закінчиться попит на “чорний ліс”, збувати його буде нікому. В цьому питанні ми повинні діяти спільно”, – заявив глава Держлісагентства.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас