Квіташвілі розповів, як необхідно впроваджувати медичну реформу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квіташвілі розповів, як необхідно впроваджувати медичну реформу

Казна та Політика
860
Всі складові реформи охорони здоров’я, що включають впровадження клінічних протоколів, автономізацію клінік, зміну фінансування лікувальних установ та інші напрямки необхідно робити не послідовно, а одночасно, запропонував міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі в ході форуму із залучення інвестицій в охорону здоров’я в четвер.
“Ми дуже багато часу втрачаємо, з’ясовуючи, що повинно бути першим. Ми повинні робити все разом, і клінічні протоколи, і паспортизацію, і автономізацію, і зміну системи фінансування. 46 млрд грн, які сьогодні держава витрачає на 44 млн населення, це одна тис. грн на одну людину на рік. Це і так цифра мізерна, вона ще й неправильно використовується. Ми утримуємо 400 тис. ліжок і 40 млн кв. м площі, просто вдумайтеся в ці цифри “, – сказав міністр.
За словами А.Квіташвілі, Україна в даний час залишається останньою державою на пострадянському просторі, яка є і закупником послуг, і одночасно контролює їх якість і всю ситуацію в цілому.
“У нас проблема в тому що в Україні на 100 тис. населення 900 ліжок, це в 2,5 рази більше ніж за європейськими показниками, знаходження в лікарні в середньому близько 12 днів, це теж в 2,5 рази більше, ніж у Європі . У Казахстані в два рази менше, у Швеції на 100 тис. населення 270 ліжок і п’ять днів перебування в лікарні. Чому не вийшло тут? Тому що держава не відпустила систему Семашко. Але медичне страхування та система Семашко не працюють разом, це просто два взаємовиключні речі. Не можна жити в ринковій економіці і працювати за радянськими принципами “, – сказав міністр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас