Українські банки оживуть навесні - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки оживуть навесні - експерти

Кредит&Депозит
3212
НБУ намагається оздоровити банківську систему країни, тим самим підвищивши довіру народу до фінустанов, що похитнулася. Наприкінці жовтня регулятор отримає результати стрес-тестування 20 найбільших банків. За словами експертів, у результаті стане зрозуміло, яким структурам необхідне оздоровлення, а які – почуваються нормально, які – надійні, а куди гроші краще не нести. У якому стані зараз знаходиться фінсистема України і коли банки вийдуть нарешті з кризи?
КУРС. Перезавантаження банківської системи йде по нормальному європейському курсу і вимогам МВФ, кажуть економісти. “Коли в країні криза і потрібно провести діагностику фінсектора з метою виявлення слабких або нечистих на руку учасників ринку, вирішити цю проблему допомагають стрес-тести – перевірка всіх показників банків (активів, звітів, структуру власників та ін.). У ході таких перевірок кожен банк отримує рекомендації щодо поліпшення роботи “, – пояснює президент Украналітцентра Олександр Охріменко. За його словами, зараз банківська криза вже пройшла дно, оскільки залишилися позаду основні шокові процеси: ескалація конфлікту на Сході, різкі валютні скачки, чи не щоденний банкопад. “Тепер є надія, що протягом трьох-п’яти років наша банківська система повністю відновиться. Швидше за все, на фінринку залишаться близько 80-100 банків (зараз близько 120). Але нормально система запрацює тільки після того, як клієнти знову будуть довіряти банкам. Цього можна досягти, якщо ліквідувати депозитний податок (зараз з відсотків стягується 20%), зробити більш доступним кредитування, прибрати всі обмеження, зокрема – на купівлю валюти і зняття депозитів “, – відзначає Охріменко.
ЧОГО ЧЕКАТИ. Перші ознаки оздоровлення банківська система країни зможе показати вже навесні 2016 року, вважає аналітик компанії “Простобанк Консалтинг” Іван Нікітченко. “Довіра клієнтів до банків потроху повертається, оскільки, наприклад, відтік депозитів у гривні припинився і потроху йде приплив вкладів у нацвалюті. Це вже позитивний сигнал. Крім того, якщо взимку не буде в країні нових економічних шоків, банки планують потроху відновлювати кредитування. Спочатку ставка буде зроблена на розширення пропозицій по споживчих кредитах, де пропозиції можуть знизитися з 100-120% до 65-80% річних. Далі можуть бути запущені цікаві гривневі кредити для бізнесу під 18-20% річних замість нинішніх 28-30%. Такі пропозиції можуть зацікавити як простих людей, так і компанії, що також буде сприяти виведенню банків з кризи “, – прогнозує Нікітченко. За його словами, навесні ставки за депозитами у гривні, ймовірно, впадуть з 20% до 17%, а в доларах – з 12% до 7%.
Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас