Курс долара буде коливатися в межах 21-24 грн - прогноз експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс долара буде коливатися в межах 21-24 грн - прогноз експертів

Валюта
5766
Коливання курсу долара – нормальна ситуація для української економіки, відзначають експерти. Це обумовлено цілою низкою чинників.
“Я не вважаю, що зараз з курсом долара відбувається щось принципово інше – коливання були і раніше, навесні, влітку, на початку осені. У нас все-таки вільне курсоутворення, навіть за умови досить жорстких рамок Нацбанку з його адміністративним регулюванням” , – вважає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. На його думку, будуть певні коливання, але очікувати однозначного руху в одну сторону не варто. “Чіткої тенденції до зростання або зниження курсу зараз немає”, – сказав експерт.
Андрій Блінов, економічний експерт і керівник проекту “Успішна країна”, вказує на те, що курс долара вже тиждень як росте. “Це, на мій погляд, пов’язано із закупівлями газу за рахунок кредиту державних банків – тобто, “Нафтогаз” працює на міжбанку”, – сказав експерт.
Крім того, негативна тенденція пов’язана з неотриманням третього траншу від МВФ в раніше очікувані терміни. “Цей кредит прийде в кращому випадку, швидше за все, тільки в грудні – відповідно, намічається якась пауза, яка раніше в курс не закладалася”, – відзначає експерт.
Є і більш дрібні фактори, що впливають на курс. Наприклад, на готівковому ринку поновилася виплата Фондом гарантування вкладів по “Дельта-Банку” і ряду інших банків за рахунок грошей уряду. Андрій Блінов зазначає: “Це теж надходження на готівковий ринок, котрий першим в районі 6 жовтня розпочав реагувати. З тих пір курс піднявся вже приблизно на 60 копійок”.
“Коливання курсу гривні на міжбанку відбуватимуться на умовному окресленому” коридорі”- фактично від 21 до 23 грн за долар”, – пророкує Блінов.
За прогнозом експерта, на готівковому ринку курс може бути на гривню вища – близько 22-24 грн. Ніяких причин для виходу з цього коридору, на думку Андрія Блінова, немає, якщо не відбудуться якісь несподівані зміни в економічній політиці держави найближчим часом. “Але про це варто поговорити через тиждень-другий, після місцевих виборів, коли ми зрозуміємо, як вони політично позначаться на загальнонаціональному питанні”.
Вплинути на курс, на думку Олександра Жолудя, можуть також зміни зовнішньої кон’юнктури – подорожчання або здешевлення українського експорту та імпорту, а також потоки іноземної валюти.
Андрій Блінов не прогнозує падіння курсу долара найближчим часом. “Зниження курсу долара, на мій погляд, в найближчі місяці навряд чи варто очікувати. Але я не очікую і істотного зростання”, – сказав фахівець. Курс, на його думку, і далі буде коливатися.
Нагадаємо, в Україні зріс курс долара. З початку торгів на міжбанківському валютному ринку безготівковий курс долара підвищився на 38 копійок в купівлі і на 28 копійок у продажу.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас