В Україні запустили онлайн-магазин держстандартів та інструкцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні запустили онлайн-магазин держстандартів та інструкцій

Казна та Політика
905
В Україні запрацював специфічний онлайн-магазин: там виставлені на продаж державні стандарти, сертифікати та інструкції. Тобто, якщо компанії потрібна документація на якийсь девайс, вона може купити її прямо на сайті, минаючи паперову тяганину і спілкування з агентами з продажу. У цьому магазині з часом стане доступна більшість документації, розробленої українським центром сертифікації – ДП «УкрНДНЦ». Про старт роботи цього проекту повідомив в Facebook заступник міністра економіки Максим Нефьодов.
Розробку проекту курирувала команда Мінекономіки, сайт створювали волонтери, тобто державі він не коштував ніяких грошей. Зараз на ньому доступно близько 9000 позицій різної документації, а всього подібних документів – близько 30 000 і з часом її всю переведуть в онлайн-форму. Як зазначив Нефьодов, обов’язкову для підприємств документацію можна завантажити з сайту безкоштовно, всі інші документи – платні.
За словами чиновника, якщо раніше для отримання такої документації потрібно було підписувати папери з агентом, довго чекати, то тепер можна просто зайти на сайт, заплатити за документ картою і завантажити файл.
В Україні запустили онлайн-магазин держстандартів та інструкцій
«Як було раніше? Вашому підприємству потрібен стандарт на, скажімо, вольтметри ДСТУ 3865-99 «Вольтметри змінного струму електронні. Загальні технічні вимоги та методи випробувань». Ви шукаєте агента у вашому регіоні, він приїжджає, ви домовляєтеся про ціну, підписуєте договір, отримуєте рахунок, оплачуєте, агент замовляє стандарт в архіві, роблять копію, висилають вам поштою … При цьому «УкрНДНЦ» залишалося не більше 40% ціни, решта йшло агенту … Як буде тепер? Зайшли на сайт, знайшли стандарт в пошуку, оплатили картою, завантажили захищений PDF-файл», – так Нефьодов описує роботу сайту.
За його словами, там вже є всі найпопулярніші стандарти і нові електронні версії додаються кожен день. В обговоренні новини деякі користувачі обурилися тим, що стандарти повинні видаватися безкоштовно, а замість цього продаються на сайті. «Якщо ми переведемо УкрНДНЦ на повністю бюджетне фінансування, то зможемо роздавати стандарти безкоштовно, але, зрештою, за це заплатять платники податків. Логічніше, якщо оплачувати буде той, кому цей стандарт потрібен, аніж з кожного громадянина буде стягуватися копієчка», – прокоментував Нефьодов.
Нагадаємо, з недавнього часу на порталі iGov можна замовляти і отримувати одну з найбільш масових послуг податкової служби – витяг з реєстру платників єдиного податку.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас