Фонд гарантування вкладів почне виплати вкладникам Укргазпромбанк через Кредобанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд гарантування вкладів почне виплати вкладникам Укргазпромбанк через Кредобанк

Кредит&Депозит
444
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з 13 жовтня почне виплати вкладникам Укргазпромбанку через установи Кредобанку (обидва – Київ), повідомив ФГВФО на веб-сайті.
“У зв’язку з прийняттям виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб рішення від 14 вересня 2015 року №168” Про початок процедури ліквідації ПАТ “Укргазпромбанк” і делегування повноважень ліквідатора банку “Фонд з 13 жовтня починає виплати коштів вкладникам даного банку”, – йдеться в повідомленні.
Виплати будуть здійснюватися до 23 листопада поточного року. Відшкодування вкладникам банку, які з яких-небудь причин не звернуться в банк-агент ФГВФО в період до 23 листопада, здійснюватиметься за результатами розгляду їх індивідуальних письмових звернень на адресу ФГВФО до дня внесення запису про ліквідацію банку як юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб.
Виплати відшкодувань вкладникам здійснюватимуться розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше 200 тис. грн.
Як повідомлялося, 7 квітня 2015 Укргазпромбанк був віднесений до категорії неплатоспроможних у зв’язку із здійсненням ризикової діяльності, а 5 серпня НБУ погодив придбання компанією Primestar Energy FZE (ОАЕ) 100% акцій Укргазпромбанку. Договір купівлі-продажу акцій підписаний 7 серпня за підсумками проведеного 30 липня відкритого конкурсу серед потенційних інвесторів.
Новий власник повинен був протягом місяця після укладення договору відновити показники платоспроможності та ліквідності Укгазпромбанка. Однак 14 вересня НБУ за пропозицією ФГВФО прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації Укргазпромбанку у зв’язку з недокапіталізацією банку новим акціонером в строк.
До 1 липня 2015 активи банку впали до 581,4 млн грн, власний капітал був негативним і становив “мінус” 197,9 млн грн. Чистий збиток за перше півріччя досяг 354,6 млн грн.
Разом з тим, на початку жовтня стало відомо, що Господарський суд Києва за позовом Primestar Energy FZE заборонив НБУ ліквідувати Укргазпромбанк.
Укргазпромбанк заснований в 1996 році. Спеціалізувався на обслуговуванні підприємств ПЕК. Банк контролювали відомі в Україні сім’ї представників газової галузі Іван Діяк та Ілля Рибчич.
За інформацією НБУ, 7 квітня 2015 І.Діяк володів 24,5167% акцій банку, Олег Діяк – 24,0973% акцій банку.
Згідно з даними Нацбанку, за розміром активів (1,369 млрд грн) Укргазпромбанк на 1 січня 2015 займав 81-е місце серед 158 діючих у країні банків.
Primestar Energy FZE займається торгівлею вугіллям, сталлю, енергоносіями. Працює на ринках Близького Сходу, Південно-Східної та Східної Азії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас