Банкам зробили послаблення при розрахунку кредитних ризиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам зробили послаблення при розрахунку кредитних ризиків

Кредит&Депозит
540
Національний банк (НБУ) ввів новий підхід до розрахунку нормативів кредитного ризику, надавши банкам ряд послаблень. Про це повідомляє прес-служба регулятора.
Постанова НБУ № 683 про внесення змін в інструкцію №368 про порядок регулювання діяльності банків в Україні набуде чинності з 11 листопада.
Згідно з постановою, при розрахунку нормативів кредитного ризику передбачається включення активів за їх балансовою вартістю без урахування сум дисконтів/премій, а також нарахованих доходів, на які зменшується прибуток поточного року/основний капітал.
“Зазначене дозволить банкам зменшити активні операції на суму сформованих по них резервах. Це позитивно позначиться на значеннях економічних нормативів кредитного ризику, що, у свою чергу, дасть можливість банкам направити вивільнені кошти на кредитування”, – пояснює НБУ.
Крім того, постановою №683 визначені умови для врахування грошового забезпечення за наданими гарантіями/акредитивами для зменшення кредитного ризику, що дозволить банкам розширити використання таких фінансових інструментів при наявності грошового забезпечення по них.
Постанова уточнює розрахунок нормативу адекватності регулятивного капіталу Н2. Зокрема, група активів, прийнятих зі ступенем ризику 0%, доповнена активами, які забезпечені державною гарантією. Також в розрахунок суми відкритої валютної позиції включені облігації внутрішніх державних позик (ОВДП) з індексованою вартістю з метою застосування єдиного підходу для розрахунку валютних ризиків як при розрахунку лімітів валютної позиції, так і при розрахунку нормативу адекватності регулятивного капіталу (Н2).
Документ також передбачає зміну підходів щодо порядку врахування субординованого боргу, зокрема, призупинення сплати відсотків у разі погіршення фінансового стану банку, що сприятиме додаткової капіталізації банківської системи.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас