Гірка доля солодкого цукру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гірка доля солодкого цукру

Аграрний ринок
1679
Потенціал української цукрової промисловості, ймовірно, остаточно втрачений – виробленого в цьому році солодкого продукту ледве вистачить, щоб забезпечити потреби ринку. Крім того, цукор буде дорожчати через високу собівартість виробництва, а в наступному році – і з причини дефіциту.
Українська цукрова промисловість останні роки перебуває, м’яко сказати, не в кращому стані. У цьому сезоні очікується драматичне падіння виробництва: 37 працюючих заводів справлять 1200000 тонн солодкого продукту – на 40% менше, ніж виготовили 48 діяли в минулому році заводів. При цьому ще до незалежності в Україні працювали 192 цукрових заводи, які могли виробляти понад 5 млн тонн цукру на рік.
За розрахунками уряду, в сезон 2015-2016 (маркетинговий рік для цукру триває з вересня по серпень) український ринок потребує 1700000 тонн цукру, а це набагато більше, ніж вироблять заводи. Але з минулого сезону залишилося ще 0,5 млн тонн, які і допоможуть «в притул» закрити потребу ринку. Тому можливість купити цукор буде у всіх. Єдине питання – по чім?
Буквально за кілька останніх тижнів ціна цукру на полицях магазинів у Києві підскочила до 14-15 грн за кілограм. Можна було б говорити про жадібність роздрібних мереж, але за той же час оптова ціна на цукор, яка формується виробниками, виросла до 12,70 грн з 11,5 грн за кілограм.
Про можливе зростання цін на цукор попереджали і експерти, і учасники ринку, відзначаючи, що цукрові заводи рано чи пізно будуть змушені підняти ціни, які не покривають собівартості виробництва. Фахівці прогнозують, що до весни наступного року оптова ціна на цукор підніметься на 15-20% з 11,5 тис. грн за тонну.
«Те, що заводи піднімуть ціну на 15-20% на початку наступного року, – це досить оптимістичний прогноз», – зазначила заступник завідувача відділом ціноутворення, кон’юнктури та інфраструктури ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Людмила Пархоменко.
Аналітик консалтингової агенції «УкрАгроКонсалт» Андрій Кім пов’язує нинішнє підвищення цін зі спробами цукроварів продати свою продукцію дорожче на хвилі новин про падіння виробництва. Однак, за його словами, такі дії учасників ринку, швидше за все, спрямовані на пом’якшення весняного зростання цін, адже раніше в розпал сезону цукроваріння, який закінчується на початку зими, скачки на ринку не спостерігалося. Шляхом підвищення ціни цукрові заводи вже зараз намагаються вберегти себе від ризиків майбутньої коливання виробничих витрат, що допоможе їм зміцнити підприємства і без проблем увійти в новий сезон вирощування буряку.
«Виробники хочуть закласти сюди ризики – той же газ, наприклад. Хоча він повинен бути дешевший цього року, але все одно виробники страхуються. Плюс потрібно купувати добрива, насіння, а це набувається, в основному, за валюту. Тому валютні ризики також закладаються в ціну », – зазначив Кім.
Тим часом, опитані експерти відзначають, що підприємства цукрової галузі практично щорічно стикаються з одним і тим же набором проблем: падіння курсу гривні, подорожчання газу, який формує 40% собівартості цукру, а також зниження ефективності виробництва через старіння обладнання. У країні сформувалися дві когорти виробників: ті, які просто підвищують ціну, щоб покрити зростаючі у зв’язку в вищепереліченими проблемами витрати, і ті, хто намагається підвищити ефективність заводів, збільшити оборот і в кінцевому рахунку знизити собівартість.
Газова незалежність цукру
Ціна на цукор в 11,2-11,5 тис. грн за тонну, яка трималася останні кілька місяців, доставляла українським цукроварів чимало клопоту, адже, як вони запевняють, така сума не покриває витрати виробництва.
«Цукровари розуміють: щоб здешевлювати виробництво, необхідно модернізувати обладнання. Потрібно реконструювати галузь в цілому: відійти від використання дорогого покупного газу і переходити на інші види палива – кам’яне вугілля, пеллет, біогаз, торф », – зазначив завідувач лабораторією економіки маркетингу та інновацій Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків Володимир Бондар.
За даними профільної асоціації «Укрцукор», в Україні всього 11 заводів, які вже повністю або частково перейшли на альтернативне паливо. Використання вугілля, торфу, пелетів, мазуту або біогазу дозволяє цим виробникам знизити собівартість в середньому на 3-5%. І, що важливо, це гарантує незалежність від непередбачуваних цін на блакитне паливо для України.
У той же час, ті заводи, які поки не мають можливості відмовитися від газу, укладають контракти з приватними газовими трейдерами. Виробники обходять дороге російське паливо десятою дорогою і таким чином суттєво економлять.
За словами Бондара, українські цукрові заводи можуть і самі забезпечувати себе паливом. Бадилля і жом, які залишаються після виробництва бурякового цукру, можна перетворити в екологічно чистий біоетанол або біогаз. Потім таке паливо можна продавати або пускати на виробництво теплової або електричної енергії.
Найбільший виробник цукру в Україні агрохолдинг «Астарта», перетворивши Глобинський завод в біоенергетичний комплекс, тепер закуповує на половину менше газу в період цукроваріння. В інший час потужності комплексу виробляють біогаз для заводу «Астарти» з переробки сої, або виробляють «зелену» електроенергію.
Однак навіть для реалізації проектів з переведення потрібні інвестиції – гроші, яких у більшості заводів немає. Іноземний інвестор у виході на український ринок цукру не зацікавлений, в першу чергу, через нестабільну економічну та політичну ситуацію в країні. Підприємства, які займаються виробництвом декількох видів сільгосппродукції, можуть направити частину прибутку на модернізацію цукрової галузі. Зазвичай це – великі компанії, які, крім власних ресурсів, мають доступ до зовнішнього фінансування. Але невеликим виробникам або тим холдингам, які зазнають збитків, така модернізація поки не по кишені.
Ми підемо експортним шляхом
Залишається один вихід – більше продавати. На українському ринку нашим виробникам намагатися нарощувати продажі немає сенсу, адже попит врівноважує пропозицію. До того ж ринок уже сформований і на ньому оперують постійні гравці: 80% буряка і, відповідно, цукру виробляється великими агрохолдингами. Тому нарощувати обсяги продажів усередині країни залишається можливим тільки за рахунок конкурентів. Стало бути, необхідно виходити на зовнішні ринки.
«Первинно – знайти ринки збуту. Ми по-іншому не зможемо. У нас критично мало вільних ресурсів для модернізації. Це було б чудово, якби ми змогли спочатку все модернізувати, створити запаси і паралельно з цим шукати ринки збуту. Але, не маючи, куди продавати продукцію, вкладати гроші у виробництво ніхто не буде. Тим більше в таку досить специфічну галузь, як цукрова », – пояснив Кім.
Україна вже торгує цукром з Євросоюзом, туди в першому півріччі 2015 пішло 20% всього обсягу експорту в 100 тис. тонн. Наш цукор охоче купують в Киргизстані, Казахстані та Молдові. Але ці 100 тис. тонн – лише мала частина експортного потенціалу галузі.
Мінагропрод обіцяє знайти нові зовнішні ринки для наших виробників вже на початку 2016 року. За словами глави відомства Олексія Павленка, зараз йде робота над тим, щоб відкрити для наших цукроварів ринки Азії, зокрема, Китаю. Чи є охочі придбати український буряковий цукор, який через дороге виробництво коштує майже вдвічі більше, ніж його прямий конкурент – тростинний цукор з Бразилії чи Індії – належить дізнатися протягом наступних півроку.
«Якщо ми в наступні півроку відкриємо ще кілька ринків, тим самим зможемо серйозно збільшити експорт», – сказав Павленко і додав: «При наших потужностях цукрової галузі цифра в 1 млн тонн експорту не може бути проблемою».
З міністром можна погодитися. Крім 37 працюючих в 2015 році заводів, є ще 53, які в даний момент законсервовані, але можуть швидко стати в стрій. Наші потужності дійсно дозволяють переробляти більше буряка, ніж без малого 10 млн тонн, які повинні бути зібрані в цьому році. Таким чином, Україна ще має потенціал для нарощування обсягів виробництва.
Цукровим підприємствам залишається шукати зарубіжних партнерів і сподіватися, що обіцянки нових зовнішніх ринків збуту – не порожні слова чиновника, і мова йде не просто про визнання якості нашої продукції в Азії, а про реальних покупців.
Антидефіцітний план
Перспектива найближчих місяців для цукрової галузі цілком ясна. Однак виникає питання, що чекає ринок наступного року, якщо аграрії так і не знайдуть, куди можна вигідно продавати цукор, або не зможуть скоротити витрати настільки, щоб іноземні клієнти знайшли їх самі.
Експерти стверджують, що тенденція скорочення виробництва продовжиться. Цукровари застрягли в порочному колі відсутності інвестицій і ринків збуту, тому відмовляються від вирощування буряка на користь більш дешевих з точки зору виробничих витрат пшениці, кукурудзи, сої та інших культур.
«Багато буряководів не хочуть сіяти. А чому? Тому що буряк вимагає значно більше матеріально-технічних витрат на один гектар, ніж інші культури. Витрати на вирощування буряка в 2-4 рази більше, ніж, наприклад, пшениці, кукурудзи, сої, ріпаку, соняшнику. А прибутковість культури – у кілька разів менше », – нарікає Бондар.
Дійсно, в цьому році аграрії засіяли буряком 239 тис. га – найменшу площу за всю історію цукрової промисловості незалежної України. У наступному році, щоб забезпечити потребу країни в цукрі, аграріям необхідно засіяти не менше 300 тис. га. Але на такий сценарій розвитку подій експерти поки не розраховують.
«Наступного року, якщо буде така ж невелика площа посіву, то сформується великий дефіцит цукру в 2016-2017 маркетинговому році. Потрібно, щоб навесні засіяли понад 300 тис. га, враховуючи можливий експорт цукру. А сіяти, нагадую, не хочуть », – підкреслив Бондар.
Тому, як не дивно, саме наявність попиту на ринку інших країн може вберегти Україну від прийдешнього вже через рік дефіциту цукру.
Тим часом Мінагропрод запевняє, що цукру вистачить на всіх. А якщо ні – для українців настане саме час прислухатися до порад занепокоєних здоров’ям нації дієтологів і скоротити споживання цукру мінімум в два рази, обмежившись 4-5 чайними ложками солодкого продукту в день. Чим не антидефіцитний план?
Аліна Зіменко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас