Українські банки перевищили норматив великих кредитних ризиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки перевищили норматив великих кредитних ризиків

Кредит&Депозит
1037
Банківська система восьмий місяць поспіль не виконує норматив достатності (адекватності) регулятивного капіталу.
Значення нормативу великих кредитних ризиків по банківській системі України у вересні зросло на 112,59 п.п. – До 819,95%, і перевищило встановлений Національним банком України граничний максимум на рівні 8-кратного розміру регулятивного капіталу банку (800%).
Про це свідчать значення економічних нормативів по системі українських банків на 1 жовтня, опубліковані на сайті регулятора.
Згідно з наведеними даними, також за підсумками вересня продовжує залишатися вище встановленого Нацбанком граничного максимуму в 25% норматив максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов’язаними особами, при цьому значення нормативу за місяць зросла на 9,64 п.п. – До 38,60%.
Норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента у вересні виріс на 0,02 п.п. – До 23,27%, залишаючись близьким до встановленого НБУ гранично допустимому максимальному значенню на рівні 25%.
Крім цього, банківська система восьмий місяць поспіль не виконує норматив достатності (адекватності) регулятивного капіталу, який у вересні знизився на 0,79 п.п. – До 7,09%, що нижче встановленого НБУ мінімального значення в 10%.
Регулятивний капітал банківської системи у вересні знизився на 9,686 млрд грн, або на 10,5%, – до 82,443 млрд грн.
Як повідомляв УНІАН, норматив максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов’язаними особами за банківській системі України в серпні зріс на 8,7 п.п. – До 28,96%, перевищивши встановлений Національним банком України граничний максимум в 25%.
Норматив достатності (адекватності) регулятивного капіталу банківської системи України подолав встановлене НБУ мінімально допустиме значення в 10% в лютому цього року, знизившись до 7,37% на 1 березня. До цієї дати НБУ зобов’язав банки провести оцінку за всіма активними банківськими операціями та сформувати резерви в повному обсязі, одночасно звільнивши банки від заходів впливу за порушення ряду нормативів і зобов’язавши фінустанови поетапно усунути ці порушення.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас