Страховики життя втратять 40 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики життя втратять 40 млн грн

Казна та Політика
444
Лайфовим страховим компаніям належить зафіксувати збитки від списання частини зовнішнього держборгу України. До кризи інвестиції в єврооблігації дозволяли захеджувати валютні ризики страховиків, але, на їх щастя, вони купили бондів всього на 200 млн грн.
«Потерпілими» від реструктуризації частини українського держборгу стануть компанії зі страхування життя. «За експертними оцінками учасників ринку, в єврооблігаціях розміщено близько 200 млн грн», – говорить генеральний директор Української федерації страхування Галина Третьякова. Через списання 20% суми єврооблігацій страховики втратять 40 млн грн.
Нові цінні папери – державні деривативи – поки не мають ніякої вартості, тому їх наявність у портфелі страховиків на суму їхніх активів не вплине. Як раніше повідомлялось, недержавні пенсійні фонди вклали в державні єврооблігації порядку 15 млн грн.
Вкладення страховиків в єврооблігації – 11,9% від резервів, вкладених у цінні папери, емітованих державою, або 3,3% від всіх резервів компаній зі страхування життя. За даними Нацкомфінпослуг на 30 червня поточного року, активи компаній зі страхування життя, які враховуються в резервах, становили 6,01 млрд грн, з них 28% (1,69 млрд грн) вкладено в держпапери. Тобто загальні втрати страховиків не перевищать 0,7% від загального обсягу їх резервів.
Хотіли як краще
До кризи 2008-2009 років компанії зі страхування життя активно пропонували клієнтам укладати договори, прив’язані до курсу валюти, найчастіше до долара. Частка таких договорів на ринку перевищувала 50%. Коли курс був стабільним, хеджувати валютні ризики не було необхідності. До того ж гривневі інструменти давали набагато більшу прибутковість. «Дуже хорошу динаміку показував фондовий ринок. За рік ми більше 100% прибутку могли заробити на “блакитних фішках“», – згадує топ-менеджер однієї з компаній по страхуванню життя.
Більш того, після кількох хвиль девальвації страховики відмовилися від практики укладання валютних договорів і перевели їх більшу частину в гривню. Тоді й з’явилася необхідність у валютних інструментах. Крім класичних валютних рахунків і депозитів, хеджувати валютні ризики вони могли за рахунок валютних або індексованих у валюті ОВДП.
У цінні папери за кордоном вкладали одиниці – компанії поки не зізналися, хто з них інвестував в єврооблігації. «Багато страховиків хотіли вкладати в цінні папери, номіновані у валюті, але для цього потрібно було отримувати валютну ліцензію Нацбанку. Навіть до кризи зробити це було непросто», – говорить член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов. Таку ліцензію отримувала СК «Граве Україна страхування життя», але вона поки не відповіла на запит. Ще рік тому страховики звернулися до Нацбанку з проханням дозволити їм купувати валюту, але НБУ відхилив її.
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас