Без чітких умов реструктуризації кредитів банківська система перетвориться на корупційну схему, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Без чітких умов реструктуризації кредитів банківська система перетвориться на корупційну схему, - експерти

Кредит&Депозит
1304
У механізм реструктуризації проблемних кредитів бізнесу мають бути закладені чіткі принципи та умови. В іншому випадку – схема перетвориться на лобізм окремих компаній.
Про це повідомив економічний експерт Андрій Новак.
“Без механізму реструктуризації проблемних кредитів бізнесу сьогодні обійтися не можна. Єдине – необхідно, щоб ця схема була прописана чіткими формулами, в яких закладені принципи і умови механізму. Якщо цього не буде – реструктуризація перетвориться на лобізм окремих компаній, перетворить банківську систему на корупційну схему”, – сказав він.
За словами А. Новака, механізм реструктуризації проблемних кредитів – це єдиний вихід з патової фінансової ситуації в країні.
У свою чергу економіст Віталій Кравчук повідомив, що добровільний механізм реструктуризації кредитів буде працювати в залежності від зацікавленості з обох сторін.
“Механізм реструктуризації потрібен. Єдиний нюанс – він має добровільну основу. Держава в цьому випадку лише надає схему і, при можливості, зменшує податкові зобов’язання. Основний нюанс полягає в тому, наскільки цей механізм буде робочим. Примусово користуватися схемою ніхто не буде. А значить – добровільний механізм реструктуризації кредитів буде працювати в залежності від зацікавленості з обох сторін”, – сказав він.
Також, за словами В. Кравчука, реструктуризація проблемних кредитів бізнесу має вигідну основу для всіх сторін.
“Реструктуризація допоможе більш або менш здоровим банкам рухатися в напрямку одужання, вийти на нормальну колію, докапіталізуватися. І ця схема вигідна і для банків, і для підприємців, і для економіки в цілому. Адже ми маємо безліч прикладів, коли підприємства тимчасово не можуть розрахуватися за свої боргові зобов’язання. Якщо це явище дійсно тимчасове, то механізм реструктуризації допоможе мінімізувати втрати банківської системи і, тим самим, дозволить підприємству працювати надалі”, – сказавши він.
Нагадаємо, в Україні може запрацювати механізм добровільної реструктуризації проблемних кредитів компаній в банках. Міністерство фінансів України спільно з Національним банком України розробили проект Закону “Про фінансову реструктуризацію”. Зокрема, створено юридичний механізм проведення фінансової реструктуризації кредитів юридичних осіб. Проект Закону України “Про фінансову реструктуризацію” був підготовлений з метою відновлення економічної активності підприємств і пожвавлення банківського кредитування, що допоможе закласти основу для стійкого економічного зростання України.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас