Теплова децентралізація: місцева влада розпочне опалювальний сезон за індивідуальним графіком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Теплова децентралізація: місцева влада розпочне опалювальний сезон за індивідуальним графіком

Енергетика
390
«Технічні причини» заважають Міненерго організувати підписання кредитної угоди з ЄБРР на закупівлю російського газу. В «Укртрансгазі» готуються до можливих проблем через недостатні запаси блакитного палива в підземних сховищах. А в «Нафтогазі» нарікають на надмірну активність міністра енергетики, який замкнув основні фінансові потоки на собі. Такі реалії входження України в черговий опалювальний сезон.
Сьогодні віце-прем’єр Геннадій Зубко проведе селекторну нараду з керівниками областей і мерами міст, щоб обговорити підготовку до осінньо-зимового періоду. Цій зустрічі передувало рішення Кабміну, яким органам місцевого самоврядування було делеговано повноваження самостійно приймати рішення, коли саме має починатися в регіонах опалювальний сезон. Про те, що регіональна влада отримали нові обов’язки, вчора повідомив прем’єр Арсеній Яценюк.
У Міненерговугілля підрахували, що для комфортного проходження опалювального сезону країні необхідно накопичити не менше 7 млн тонн вугілля і близько 20 млрд куб. м газу. На даний момент запаси вугілля на складах українських теплоелектростанцій становлять 2 млн тонн, в підземних сховищах газу знаходиться близько 16 млрд куб. м блакитного палива.
Така негативна статистика, яка свідчить про дефіцит енергоресурсів, дозволила Арсенію Яценюку звинуватити главу Міненерговугілля Володимира Демчишина в «провалі підготовки до зими». Але Демчишин вважає, що ще може змінити ситуацію на краще, і до початку опалювального сезону Україна вийде на необхідний рівень запасів енергоресурсів.
Джерело: Урядовий портал
Як повідомляв Forbes, у ніч на 26 вересня сторони парафували тристоронній протокол щодо зимового пакету поставок російського газу на український ринок з жовтня 2015-го по березень 2016 року.
Даний документ є політичним і вимагає підписання додаткових комерційних домовленостей між «Газпромом» і «Нафтогазом». Їх досі немає. «Підтвердження і підписання даного парафованого протоколу вимагатиме окремої процедури», – роз’яснював віце-президент Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчович. У Єврокомісії кажуть, що всі свої функції при врегулюванні українсько-російського газового питання виконали.
Незважаючи на готовність Європейського банку реконструкції та розвитку прокредитувати український держхолдинг на $300 млн, домовленостей з цього приводу ще не підписано. Інформагентство «Укрінформ» з посиланням на джерело в ЄБРР повідомило, що причини цього пов’язані з позицією української сторони. Нібито у Міненерго та ЄБРР виникли суперечності щодо реформи «Нафтогазу», через які Володимир Демчишин відкладає підписання кредитної угоди.
«Ми виступаємо за кредит… Але ми виступаємо проти низки положень плану реструктуризації «Нафтогазу», який був ключовою умовою отримання кредиту. Ми вважали і вважаємо, що в основі повинен лежати план реформування газового сектору, прийнятий Кабміном і розроблений спільно зі Світовим банком і Енергетичним співтовариством», – підтвердив учора Михайло Бно-Айріян, начальник управління європейської інтеграції Міненерговугілля.
Але того ж дня Володимир Демчишин зробив заяву, якою спростував слова свого підлеглого. За його версією, угоду з ЄБРР досі не підписано з технічних причин, і реформа «Нафтогазу» не пов’язана з отриманням кредиту від банку на закупівлю додаткових обсягів газу в «Газпрому». Підпис під документом з української сторони, як стверджує Демчишин, повинна поставити міністр фінансів Наталія Яресько, яка зараз перебуває у відрядженні в Південній Америці.
У «Нафтогазі» в суперечку урядовців про причини затягування з отриманням кредиту від ЄБРР публічно не втручаються. Раніше відповідальність за вирішення кредитних питань і реалізацію подібних домовленостей лежала на керівництві держхолдингу. Але у вересні Володимир Демчишин вирішив позбавити його таких повноважень. «З волі міністра «Нафтогаз» тепер не уповноважений підписувати кредитні угоди, від яких залежить ефективність підготовки до опалювального сезону і своєчасне закачування необхідних запасів газу в підземні сховища. Всі документи тепер ідуть через Міненерго», – розповів співрозмовник Forbes у «Нафтогазі».
Вчора Демчишин заявив, що сподівається отримати кредит від ЄБРР найближчим часом. «Плануємо отримати», – сказав він після засідання Кабміну.
5 жовтня в ПСГ було закачано 7,09 млн куб. м газу, що дозволило досягти загального запасу в 15,779 млрд куб. м. У свою чергу дані асоціації Європейських операторів підземних газових сховищ (GSE) свідчать, що станом на 7 жовтня Україна збільшила кількість газу в підземних сховищах на 0,04% – до 15,803 млрд куб. м. Коли стартує опалювальний сезон, більшість ПСГ буде переведено в режим відбору газу через збільшене споживання, тому технологічно закачування ускладниться.
За розрахунками «Газпрому», для безперебійного транзиту в українських ПСГ повинно знаходитися не менше 17 млрд куб. м газу. Інакше існують передумови для зриву поставок. В «Укртрансгазі» обіцяють, що всі зобов’язання з транспортування російського газу буде виконано.
Якщо ж під час холодів виникнуть перебої в газопостачанні споживачів усередині України через дефіцит запасів газу, то першими в черзі на відключення опиняться промислові споживачі. У «Нафтогазі» Forbes запевнили, що для забезпечення потреб населення накопиченого газу буде достатньо.
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас