В НБУ назвали ознаки прозорості структури банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ назвали ознаки прозорості структури банків

Кредит&Депозит
1354
У Національному банку України пояснили, які ознаки викликають сумніви у прозорості структури банків.
Так, у профільному департаменті НБУ назвали такі критерії:
1. Наявність акціонерів, які володіють акціями, але не використовують свій вплив на роботу фінустанови.
2. “Мертві душі” – померлі акціонери, які за документами все одно залишаються власниками. В НБУ підкреслюють, що ця проблема вимагає також законодавчого вирішення.
3. Довіреності. У регулятора викликають сумніви довіреності, в яких прописано те, що особа, яка отримала довіреність, може діяти на свій розсуд, у тому числі самостійно приймати рішення на зборах акціонерів.
Як пояснили в НБУ, ці критерії є приводом для перевірки структури власності банку. У разі виявлення порушень Нацбанк направляє фінустанові лист, на який банк повинен відреагувати і узгодить свою структуру власності у відповідність до вимог регулятора.
Також в Нацбанку підкреслили, що на даний момент непрозора структура власності виявлена в 48 банках, однак ці фінустанови складають всього 7% від загального обсягу активів у банківській системі. Таким чином, підкреслили в НБУ, переважна більшість великих фінустанов мають прозору структуру власності.
Як повідомлялося, Світовий банк у рамках заходів української влади щодо підвищення стійкості та ефективності банківської системи країни очікує зниження кількості банків України до 100 в 2016 році зі 122 функціонуючих на сьогоднішній день.
В рамках процесу очищення банківської системи НБУ за 2014 і неповний 2015 визнав неплатоспроможними 60 банків, і їх кількість скоротилася з 182 до 122.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас