НБУ починає регулярно міняти своїх наглядачів в банках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ починає регулярно міняти своїх наглядачів в банках

Кредит&Депозит
628
Щоб підвищити об’єктивність своїх перевірок, Національний банк відмовився від практики закріплення банку за конкретним інспектором, повідомила директор департаменту інспекційних перевірок банків Нацбанку Тетяна Лебединець.
Вона також розповіла про перебудову інспекційної роботи регулятора.
«Департамент інспектування замість ряду однакових за функціями відділів створює три управління, які займатимуться відповідно операційними, фінансовими та інформаційними ризиками. Проходить переатестація співробітників, проводяться службові розслідування стосовно 9 інспекторів. Такі розслідування проводяться у випадку, якщо керівництво НБУ не впевнене в коректності звіту, наданого інспекторами », – зазначила Лебединець.
Мета регулятора: максимально прискорити реагування НБУ на зловживання в банках і прийняття рішень по кожному окремо взятому випадку. Ще чиновники вважають, що зміни принципів інспектування і перевірка кадрів дозволить краще боротися з корупцією. У міру збільшення кількості проблемних банків (їх число наближається вже до 60 з 181, що працювали в Україні півтора роки тому), це питання піднімається все частіше. Оскільки на етапі введення в фінустанови тимчасових адміністрацій, в них практично не залишається ліквідних активів, а звітність має не тільки неточності, але і відверті підробки.
У прес-службі Нацбанку також уточнили, що до нагляду на основі оцінки ризиків переходить і департамент банківського нагляду. «Національний банк планує для цілей нагляду групувати банки за схожими бізнес-моделям, профілям ризиків, характером здійснюваних операцій і т.і. До кожного з таких наглядових кластерів будуть визначені специфічні режими нагляду та виділені відповідні наглядові групи », – повідомили там.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас