Компанія Yell купила український стартап YouScan та інвестує в нього $1 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанія Yell купила український стартап YouScan та інвестує в нього $1 млн

Фондовий ринок
718
Ця осінь для стартап-ринку України багата на успішні екзити. Новиною вересня став продаж Looksery за $ 150 млн, а вже в жовтні офіційно оголосили про угоду між Yell.ru і українським сервісом моніторингу соціальних медіа YouScan.
Сервіс відгуків та рекомендацій Yell.ru купив контрольний пакет акцій українського стартапу, при цьому компанія викупила частки попередніх інвесторів. Сума угоди не розголошується, але відомо, що Yell вкладе $ 1 млн у розвиток YouScan. Бренд компанії збережеться. Засновники українського стартапу залишаться в ньому працювати і будуть його міноритарними акціонерами. Залишається і вся команда, фактично, її навіть розширюють: зараз YouScan шукає розробників і продажників.
Yell.ru – це сервіс рекомендацій, який працює по ринку СНД, зі шведським менеджментом і шведськими інвестиціями. У нього 5 млн унікальних відвідувачів в місяць. У ньому розміщується 700 000 відгуків про 2 млн компаній. У 2014 році компанія залучила $ 11 млн від інвестфондів Kinnevik і Vostok New Ventures.
Передісторія угоди зародилася, коли співзасновник YouScan Олександр Сірача познайомився з CEO Yell.ru Матіасом Еклефом на освітній програмі для стартапів LaunchGurus. Керівництво обох компаній швидко зрозуміло, що проекти можуть бути корисними один одному, тим більше, що працюють в суміжних нішах управління репутацією. І з часом розмови про співпрацю вилилися в інвестиції. «Ми раді, що отримали стратегічного, а не портфельного інвестора», – зазначає Олексій Орап, CEO YouScan.
Інвестиції планується направити на розробку «розумної» системи моніторингу репутації бренду в соціальних мережах. Якщо зараз користувач отримує послугу у вигляді звітів, графіків і масивів даних, то з часом систему хочуть навчити саму аналізувати всі ці дані і навіть формувати за ним попередні висновки.
На західні ринки YouScan виводити поки не будуть: оскільки це – B2B-проект, з виходом на закордон пов’язана велика робота з побудови прямих продажів. Зате планується незабаром вивести на англомовний ринок другий проект Орапа – Leadscanner (ми розповідали про нього раніше).
Засновник проекту YouScan Олексій Орап добре відомий в українському стартап-співтоваристві. Його компанія заробляє на тому, що моніторить згадки брендів і їх конкурентів в блогах, форумах, соцмережах. У 2009 році Олексій пішов з посади директора з розвитку бізнесу «Яндекс Україна», щоб займатися своїм проектом.
Крім засновників, гроші в YouScan вклав європейський фонд The OpenFund, який підтримують Google і Microsoft. За кілька років проект перетворився з стартапу в прибуткову компанію, послугами якої користуються більше 400 великих брендів і агентств («Альфа-банк», P & G, Hewlett Packard та інші).
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас