Бездонна «Дельта»: НБУ ліквідує банк Лагуна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бездонна «Дельта»: НБУ ліквідує банк Лагуна

Казна та Політика
1698
«Незадовільний стан активів» – така офіційна причина рішення НБУ ліквідувати Дельта Банк, термін дії тимчасової адміністрації в якому закінчився 2 жовтня без можливості продовження. За інформацією Forbes, чиновники Нацбанку так і не направили в правоохоронні органи матеріали за фактами виведення акціонерами рефінансування з банку. При цьому низка фактів може свідчити про те, що кошти з проблемної фінустанови виводилися за сприяння самого НБУ.
В історії з ліквідацією «Дельти» – багато невідомих. У першу чергу – терміни. За інформацією колишніх менеджерів банку, Микола Лагун мінімум тричі звертався до Нацбанку з пропозицією ввести у фінустанову тимчасову адміністрацію й оголосити мораторій на повернення депозитів. Вперше таке звернення в НБУ надійшло у вересні 2014 року – тоді в регуляторі обговорювався варіант введення ТА відразу в три банки: «Надра», «Дельта», «Фінанси та Кредит». Однак у зв’язку з величезним навантаженням, яке б лягло на плечі Фонду гарантування вкладів, рішення так і не було прийнято. «Дії щодо «Дельти» не були логічними», – каже екс-член ради НБУ Василь Горбаль.
Тим часом, уже сьогодні актуальним стає питання долі мільярдів гривень рефінансування, виданого «Дельті». Екс-директор генерального департаменту банківського нагляду НБУ Алла Шульга розповіла, що під час її роботи в НБУ Дельта Банк отримав 900 млн гривень рефінансування, яке було видано під заставу державних цінних паперів. «Це були ЦП, гарантовані урядом. Щодо цільового використання кошти рефінансування пішли чітко на виплату вкладів до 200 тисяч гривень», – каже Шульга, яка покинула НБУ в квітні 2015 року.
Лагун до останнього в коментарях обіцяв, що банк буде врятовано. «Він тримався за банк. Все керівництво НБУ відстоювало націоналізацію установи до останнього, бо це системний банк, в якому були кошти і вкладників, і держбанків, і великих підприємств…», – розповідає Шульга.
Час – гроші
З 1 січня 2014 по 1 березня 2015 року (дата введення тимчасової адміністрації) банк втратив приблизно $650 млн і близько 5 млрд грн у вигляді вкладів населення. Що цікаво, борг «Дельти» перед Нацбанком за цей же період зріс приблизно на 2,5 млрд грн – із 6 млрд гривень до 8,5 млрд гривень відповідно. «При цьому початкову суму заборгованості перед Нацбанком у 4 млрд грн було сформовано за рахунок боргів перед НБУ двох приєднаних банків – «Укрпрому» та «Кредитпрому», – стверджує екс-голова ради директорів Дельта Банку Олена Попова. – Загальний відтік вкладів склав за цей період близько 22,5 млрд грн (курс НБУ на 1 березня 2015-го становив 27 грн/$), і було сплачено відсотки НБУ близько 1 млрд грн. Таким чином, за рахунок рефінансування НБУ ми профінансували не більше 5-10% відтоку вкладів. Решту віддавали з повернення кредитного портфеля».
Обізнані про події того часу банкіри стверджують, що масового виведення банків із ринку не прагнули ні Валерія Гонтарева, ні новообраний на той момент президент Петро Порошенко – за однією з версій, ні главі НБУ, ні главі держави не хотілося на самому початку каденції зіткнутися з мітингами вкладників. За іншою – після призначення нового складу НБУ та Адміністрації президента з банкірами було розпочато активні переговори про виділення рефінансування, які курирував глава АП Борис Ложкін. Наприклад, «Фінанси та Кредит», 76% портфеля якого глава Нацбанку називає інсайдерськими, отримав від НБУ в лютому-березні 2015 року 964 млн грн.
А ось Дельта Банк, який Валерія Гонтарева у своїх інтерв’ю називає системною і ринковою фінустановою, отримав мільярдний стабілізаційний кредит НБУ у вересні 2014 року. І теж, як стверджують, за протекцією Адміністрації президента. При цьому, за даними Нацбанку, «Дельта» була єдиним приватним банком, що отримав рефінансування центробанку під заставу ліквідних активів – зокрема, НБУ взяв у заставу від «Дельти» державні облігації.
При цьому проведені згодом угоди з держоблігаціями банку здатні частково пролити світло на те, яким чином формуються домовленості між проблемними фінустановами та НБУ про отримання рефінансування й оплати цих «послуг». Так, за даними, отриманими від одного з об’єднань вкладників Дельта Банку, втрати фінустанови від операцій РЕПО ОВДП між Нацбанком і «Дельта» могли скласти близько 100 млн гривень.
Бездонна «Дельта»: НБУ ліквідує банк Лагуна
А якщо додати сюди курсовий збиток, що виник на момент погашення паперів (курс угоди був 15 грн/$ за долар, а зараз 21,2 грн/$), то втрати складуть майже 600 млн грн.
Хто в долі?
Джерела стверджують, що папери з відповідними ISIN (міжнародний ідентифікаційний код паперу – ред.) було пред’явлено до погашення ІК «Інвестиційний капітал Україна». Однак перевірити це неможливо через те, що в угоді між НБУ і «Дельтою» фігурувала тільки частина паперів з відповідних випусків, що істотно ускладнює простежування їх шляху.
Офіційні коментарі від Миколи Лагуна авторам отримати не вдалося. Однак, за словами колишніх співробітників банку, топ-менеджмент «Дельти» намагався відіграти назад ці угоди, однак успіху не досяг. Відповідні повноваження були в тимчасового адміністратора банку, який відповідно до закону про гарантування вкладів може анулювати невигідні для банку угоди.
У свою чергу в Нацбанку і Фонді гарантування вкладів на такі спроби відреагували дуже жорстко. За словами заступника глави ФГВФО Андрія Кияка, за узгодженням із МВФ у двох великих банках – «Дельта» і «Надра» – буде проводитися спеціальний поглиблений аудит за участю експертів з аудиторських компаній «Великої четвірки». «Процедура повинна початися найближчим часом», – повідомив Кияк.
При цьому чиновник Нацбанку не згадує про аудит ще низки банків, які сумарно отримали в Нацбанку майже 14 млрд гривень
Таке рішення, за інформацією Forbes, було прийнято після того, як Нацбанк не зміг передати в правоохоронні органи інформацію, що підтверджує підозри у виведенні з «Дельти» коштів рефінансування на 4,1 млрд грн, що було необхідно в рамках доручення президента покарати акціонерів, які допустили банкрутство великих банків.
«Валютний контроль НБУ в 2012, 2013 і 2014 роках проводив перевірку контрактів по всіх компаніях, які були названі серед тих, через які нібито виводилися кошти з банку. За підсумками цих перевірок зауважень немає. Це відображено в результатах звітів», – заявив автору один із недавно звільнених співробітників департаменту реєстраційних питань і ліцензування. Екс-голова ради директорів «Дельта Банку» підтвердила автору відсутність зауважень за підсумками перевірки НБУ, однак документи надати відмовилася, пославшись на банківську таємницю.
Олександр Дубінський, Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас