ЮСБ Банк виведено з ринку через шахрайські операції, - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЮСБ Банк виведено з ринку через шахрайські операції, - НБУ

Кредит&Депозит
1845
Національний банк України (НБУ) вирішив вивести з ринку “Юніон стандард банк” (ЮСБ Банк, Київ) через шахрайські операції, повідомила директор департаменту банківського нагляду НБУ Катерина Рожкова.
“Ми завжди відкриті до діалогу з банками. Будь у Union Standard Bank фінансові проблеми – розроблялася б програма фінансового оздоровлення. Непрозора структура власності? Йшов діалог щодо приведення її у відповідність до законодавства. Але на шахрайські операції ми закривати очі не будемо. Банк виведений з ринку. Його операціями займуться правоохоронні органи “, – повідомила вона.
За її словами, наприкінці літа 2015 року НБУ почав перевірку банку після скарги Міністерства енергетики Грузії на невиконання гарантії на $ 1 млн, наданої банком Strait Oil and Gas. Результатом перевірки прогалин у безпеці стало визнання банку проблемним і введення куратора НБУ.
“Пояснення від Union Standard Bank на це було унікальним -“невстановлені особи, несанкціоновано втрутившись у роботу електронно-обчислювальної машини (комп’ютеру), що знаходиться у приміщенні ПАТЮСБ БАНК” за адресою: м. Одеса, вул. Гімназична, 21, вчинили злочинні дії щодо надання банківської гарантії від імені ПАТЮСБ БАНК” через систему SWIFT “. Тобто, у банку незрозуміло, хто підійшов до комп’ютера і дав гарантії на мільйон доларів?”, – поставила риторичне запитання Е.Рожкова .
За її словами, зазвичай у проблемного банку є 180 днів на виправлення ситуації, однак у випадку з ЮСБ Банком від проблемності до неплатоспроможності пройшов тиждень.
“29 вересня 57% готівкових коштів Union Standard Bank – 108 млн грн – сконцентровано у відділенні банку по вул. Артема, 50. 30 вересня … співробітники Головного управління НБУ в Києві та Київській області приходять на вул. Артема на перевірку відділень. Півтора години їх не пускають в приміщення кас … За ці півтори години 50 млн грн вирушили з Артемівського відділення Union Standard Bank в Одеське, ще 27 млн грн – у Львівське. У Києві перевірка показала недостачу 410 тис. грн “, – пояснила Е.Рожкова причини швидкого вирішення регулятора про введення в банк тимчасової адміністрації.
Як повідомлялося, днями екс-директор департаменту реєстраційних питань та ліцензування Нацбанку України Леонід Антоненко піддав критиці рішення регулятора про визнання неплатоспроможним ЮСБ Банку як виборче.
Він нагадав, що Нацбанк через “ризики інформаційної безпеки” визнав банк проблемним, заборонивши відкривати рахунки клієнтам і приймати нові депозити.
“З банком розправилися, не давши йому ні найменшого шансу знайти вихід … Зусилля регулятора з пошуку власників банків ніколи раніше не переслідували мети розправи над банками та їх вкладниками”, – вважає Л.Антоненко.
За його оцінкою, ЮСБ Банк робив серйозні заходи для приведення його структури власності в стан нормальності.
ЮСБ Банк (раніше – Катеринославський комерційний банк) заснований в 1994 році. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 липня 2015 року з розміром загальних активів банк займав 77-е місце (799, 4 млн грн) серед 127 діючих у країні банків. Його зобов’язання перед фізичними особами на цю дату становили 284 млн грн, у тому числі в інвалюті – 234,7 млн грн, перед юрособами – відповідно 169, 5 млн грн і 3 млн грн.
До початку поточного року банк не розкривав інформацію про своїх власників, вказуючи лише, що його акціонерами були 7 юридичних та 28 фізичних осіб без істотної участі. Після посилення вимог Нацбанку до розкриття структури власності, ЮСБ Банк вказав, що на середину червня цього року серед найбільших власників його акцій були Олена Гласенко (Одеса), Елла Корякіна (Антрацит, Луганська обл.), Володимир Демков (Донецька обл.) – Всі троє по 9,9299%, Людмила Міщенко (Донецька обл.), Сергій Вдовиченко (Дніпропетровськ) – 9,6959%, сестра і брат Анастасія та Дмитро Іващенко – 9,44%, Тетяна Корчак (Котовськ, Одеська обл.) – 9 , 3 714% і Сергій Дугинов (Донецька обл.) – 7,196%.
Правління НБУ 2 жовтня віднесло ЮСБ Банк до категорії неплатоспроможних.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас