Гонтарєва: Ми очистили ринок від "зомбі-банків" і "банків-мийок" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарєва: Ми очистили ринок від "зомбі-банків" і "банків-мийок"

Кредит&Депозит
2722
Глава Національного банку України Валерія Гонтарєва заявляє, що НБУ “майже очистив” банківський сектор країни.
“Ми ще не закінчили, ясна річ, але вже все знаємо про всі банки. Якщо ще минулого літа це була таємниця, покрита мороком, то зараз ми знаємо все і розуміємо, що з цим робити”, – заявила Гонтарєва.
“Ми вже очистили ринок від так званих зомбі-банків, де не було ніяких активів; прибрали з ринку банки- “мийки”, які займалися відмиванням і переведенням грошей у готівку (їх вже вивели з ринку); провели діагностику і стрес-тестування найбільших банків в 2014 р за результатами яких була проведена їх докапіталізація. Також закінчуємо діагностику і стрес-тестування за 2015 і розробили програму докапіталізації банків на наступні чотири роки “, – стверджує глава НБУ.
За її словами, є ще значна кількість невеликих банків, до яких зараз “якраз доходять руки, і ми, нарешті, почнемо консолідацію банківського сектора”.
Гонтарєва впевнена, що коли 85 банків представляють із себе тільки 5% банківської системи, то це ненормально.
Нагадаємо, в рамках процесу очищення банківської системи НБУ за 2014 і неповний 2015 визнав неплатоспроможними 59 банків, у тому числі три банки – «Фінанси та Кредит», «Інтеграл-Банк» і «Національні інвестиції» – були передані в управління Фонду гарантування під другій половині вересня.
За даними НБУ, на 1 серпня ліцензію на здійснення банківської діяльності в Україні мали 137 банків, у тому числі 126 працюючих банків, без урахування неплатоспроможних і 1 санаційного банку.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас