Топ-20 банків: Кому і чому можна довірити заощадження, - рейтинг ЗМІ (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-20 банків: Кому і чому можна довірити заощадження, - рейтинг ЗМІ (інфографіка)

Кредит&Депозит
8439
Національний банк України активно взявся за чистку банківської системи. При цьому регулятору допомагають як внутрішні експерти, так і міжнародні компанії та організації. Основний етап вже закінчено: у підсумку кількість гравців в системі значно скоротилася, однак це зовсім не означає, що всім, що залишилися на плаву, можна довірити заощадження.
Рейтинг банків, що заслуговують довіри, спільно з інвестиційною компанією Dragon Capital склав “Новий час”.
За результатами кризового 2014 лідер рейтингу не змінився – їм як і раніше є державний Ощадбанк. Пояснюється це насамперед підтримкою, яку фінустанові надає держава як у вигляді внесення в капітал понад 9 млрд грн, так і 100% відсотковою державною гарантією депозитів, якої не можуть похвалитися конкуренти. У першу десятку потрапили також державні Укргазбанк і Укрексімбанк. І тут найголовніше – підтримка акціонера, яка вселяє надію на те, що цим банкам не дадуть збанкрутувати.
Уряд в особі Міністерства фінансів настільки потужно підтримує державні банки, що представникам Нацбанку навіть доводиться пояснювати чиновникам, що вливати такий обсяг коштів в капітал банків не потрібно. Це може мати негативний ефект для всієї системи – вона сильно недокапіталізована, і можуть скластися нерівні конкурентні умови для решти гравців. Вкладники просто перетечуть в держбанки, і це вдарить по приватних установах.
Інші учасники першої десятки – банки з європейським капіталом. Райффайзен Банк Аваль цього року навіть потіснив з другого місця Укрексімбанк. Новачками рейтингу стали українські “дочки” великих транснаціональних структур Сітібанк і ІНГ Банк, які працюють в корпоративному сегменті. Депозити там можуть відкривати тільки юридичні особи – і з цієї причини ці два банки в рейтингу раніше не брали участь. Однак зараз надійні банки на вагу золота, і експерти вирішили включити в список і їх.
Банки зі 100-відсотковим українським приватним капіталом в першу десятку не потрапили взагалі. У зв’язку з кризою і війною вони опинилися в найбільш складній ситуації. У власників локальних установ набагато менші можливості для підтримки капіталом у порівнянні з міжнародними банківськими групами і навіть українськими держбанками.
Місце в рейтингу визначалося інвестиційною компанією Dragon Capital, виходячи з суми балів, яку банк отримав на підставі наступних показників:
- Достатність капіталу – відображає запас власного капіталу для покриття можливих втрат від діяльності;
- Ліквідність – відображає можливість банку виконувати свої зобов’язання без затримок;
- Стійкість фондування – співвідношення кредитів до депозитів, диверсифікація і стабільність джерел;
- Підтримка акціонерів – приналежність до надійної бізнес-групи (або держсектору) істотно підвищує шанси додаткового фінансування у разі кризових ситуацій;
- Довіра вкладників – відображає динаміку депозитів населення;
- Якісні показники – прозорість діяльності банку, збалансованість ризик-менеджменту, репутація.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас