МЕРТ пропонує розглянути можливість продажу міноритарного пакету акцій "Антонова" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЕРТ пропонує розглянути можливість продажу міноритарного пакету акцій "Антонова"

Фондовий ринок
229
Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) пропонує розглянути можливість продажу міноритарного пакета акцій ДП “Антонов” іноземному стратегічному інвестору з метою просування компанії на висококонкурентні світові ринки.
Це вказано в аналітичному огляді ТОП-100 найбільших державних підприємств України, розміщеному на сайті МЕРТ в п’ятницю.
На думку МЕРТ, продаж акцій “Антонова” може залучити інвестиції, які також можуть надійти від держави за рахунок збільшення акціонерного капіталу або довготривалої позики на пільгових умовах.
В огляді МЕРТ зазначено, що для поліпшення продажів і просування українських літаків на світовий ринок компанії потрібні зміни в маркетинговій стратегії, зокрема пошук нових можливостей лізингу і розширення сервісної мережі компанії у світі.
На думку МЕРТ, стабільний приплив нових замовлень сприятиме економії за рахунок росту масштабів виробництва і поліпшить фінансовий стан і ліквідність “Антонов”.
МЕРТ вказує, що ДП в 2013 році виготовило всього сім літаків, тоді як, наприклад, компанія Boeing – 200 літаків, Embraer – 80, а російська корпорація ОАК – 111. Потреби “Антонова” в оборотному капіталі становлять 100 млн доларів, для чого компанії необхідно отримувати замовлень мінімум на шість-сім літаків на рік з авансовим платежем 50%.
“Вузькі місця” і зниження обсягів виробництва можна подолати за рахунок створення або розширення місцевих виробничих потужностей (власних або шляхом інвестицій в інші держкомпанії, наприклад, “Південмаш”), а також залучення іноземних (не російських) постачальників.
МЕРТ вважає, що ДП “Антонов” може оптимізувати витрати за рахунок відмови від непрофільних активів і перегляду асортименту літаків з метою зосередження на перспективних моделях, зокрема Ан-158 і, потенційно, Ан-178 і Ан-70.
Компанія також повинна оптимізувати структуру управління з урахуванням ризиків корпоративного управління, які виникли в 2014 році (зокрема кримінальні справи, порушені проти колишніх керівників).
Як повідомлялося, ДП “Антонов” за підсумками роботи в 2014 році скоротило чистий прибуток за українськими стандартами бухгалтерського обліку (УСБУ) на 0,63% в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року – до 39,3 млн грн.
Згідно зі звітом компанії в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, її чистий дохід за підсумками року зріс на 2,42% – до 3 млрд 347,64 млн грн. Валовий прибуток скоротився на 19,9% – до 343,31 грн, операційний прибуток-на 23,7%, до 115,6 млн грн.
ДП “Антонов” – провідний український розробник і виробник авіатехніки, визнаний світовий лідер у ніші транспортних літаків самого широкого призначення. Підприємство співпрацює з 76 країнами світу, з 2008 року входить до ДАК “Антонов”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас