Вже в 2016 році можливе помірне зростання економіки України, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вже в 2016 році можливе помірне зростання економіки України, - експерт

Казна та Політика
505
Стан української економіки залишається вкрай хитким, але від впадання в повний песимізм рятує поява кількох обнадійливих ознак, вважає старший аналітик Альпарі Вадим Іосуб.
Серед них можна виділити стабілізацію курсу гривні після шоку початку року, зниження девальваційних очікувань, і, як наслідок, зростання банківських депозитів у гривні, уповільнення темпів падіння ВВП, відновлення експорту сільськогосподарської продукції (в першу чергу, в Євросоюз і Китай), досягнення домовленості з кредиторами щодо реструктуризації зовнішнього боргу.
“Для закріплення позитивних тенденцій керівництву країни належить ще докласти багато зусиль. Національний банк повинен продовжувати зважену та гнучку, але при цьому досить жорстку грошово-кредитну політику з поступовою відміною адміністративних обмежень на валютному ринку, і працювати над зміцненням і очищенням банківської системи, спираючись на рекапіталізацію життєздатних банків і списання поганих боргів “, – коментує експерт.
У сфері пильної уваги НБУ постійно повинно перебувати питання нарощування міжнародних резервів і зниження інфляційних і девальваційних очікувань населення. “Уряду необхідно працювати над консолідацією бюджету. На вищому політичному рівні мають бути ініційовані інституційні та структурні реформи, боротьба з корупцією та олігархією”, – додав Іосуб.
Базовий сценарій мого прогнозу припускає, що українська влада докладе розумні зусилля для реалізації перерахованих заходів і ситуація на Сході країни принаймні не погіршиться. Важливо й успішно пройти процедуру реструктуризації державного боргу (за винятком боргу перед Росією в $ 3 млрд, питання по якому стоїть осібно, і впирається у визначення його статусу – комерційний це борг, або суверенний). У цьому випадку ми очікуємо зростання курсу долара до 23,5 грн. на кінець 2015 року і до 24,5 грн. на кінець 2016 року.
ВВП України в 2015 році найімовірніше впаде на 9 – 12%, а вже в наступному році можливе помірне зростання економіки з урахуванням низької бази, забезпеченої нинішнім падінням”, – прогнозує Вадим Іосуб. Інфляція на кінець року може скласти 45 – 50%, а безробіття досягти рівня 11 – 13% з подальшим скороченням цих показників.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас