Що залишиться після приватизації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що залишиться після приватизації

Казна та Політика
2923
Десятки підприємств в Україні мають залишитися в держвласності.
Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус.
“Зараз держава володіє 1827 працюючими підприємствами, та ще 1500 — у стадії ліквідації або санації. … Півтори тисячі непрацюючих підприємств! Ніхто не взяв на себе обов’язки ці кінці підтягнути, погасити заборгованості, закрити їх раз і назавжди. Адже вони висмоктують гроші”, – зазначив Абромавічус.
За його словами, у процесі приватизації потрібно визначитися, що таке стратегічний сектор.
“У держвласності мають бути десятки компаній, а не тисячі і навіть не сотні. У Франції, наприклад, їх лише 58: вони гіганти, вони професійно управляються. На даному етапі у держави повинні залишатися такі підприємства, як “Укроборонпром” або “Укрзалізниця”. А такі компанії, як “Артемсіль”, “Укрспирт”, не повинні бути в держвласності, їм треба конкурувати з приватними компаніями. Адже ніякої стратегічної цінності вони не несуть”, – вважає міністр.
Абромавічус пропонує, щоб держпідприємства управлялися з єдиного центру.
“Зараз у чому проблема: міністри затримуються у нас в кріслі на 11-12 місяців. За цей час вони навіть не встигають вникнути в роботу, не те що почати керувати підприємствами. Тому їх треба забрати з-під міністерств і віддати в єдиний центр. Так зробили в Сінгапурі, Малайзії, Румунії, Казахстані. Іноді цей центр керується професійним менеджером з самої країни. Залучаються реально успішні люди з управління інвестиціями. А іноді, як у Румунії, ця функція віддається на аутсорсинг, і за тендером відбирають іноземного керуючого. Це зовсім інша якість управління”, – вважає міністр.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас