Самі винні: як українська влада придушує ІТ-революцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Самі винні: як українська влада придушує ІТ-революцію

Казна та Політика
805
Під час фінансового форуму в Одесі, який відбувався у четвер, 24 вересня, заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків натякнув: ІТ-компанії самі винні в обшуках і мають нести за це відповідальність. При цьому він навів приклади хакерів, які зламують рахунки в банках і створюють майданчики для торгівлі наркотиками. Як це співвідноситься з великими аутсорсинговими розробниками софту, чиновник не уточнив.
Бій із тінню
Під виглядом боротьби з можливим пособництвом тероризму силові структури обшукують ІТ-компанії, вилучають сервери і ведуть доскональну перевірку діяльності. Те, що працівники не мають можливості дістати доступ до свого робочого місця, заморожує роботу, що тягне за собою як репутаційні, так і фінансові втрати.
Потім, уже під виглядом протидії поширенню піратського контенту, з обшуком прийшли в офіс сервісу Divan.TV. Андрій Колодюк, засновник компанії, після вилучення серверів провів прес-конференцію з уточненням усіх деталей: приходили неправомірно, на запит фізичної особи, без попередніх звернень.
До кінця вересня обшуки відбулися ще у двох харківських ІТ-компаніях: NIX Solutions і Intego. Під час одного з них постраждала працівниця компанії. Віктор Мороз, керуючий партнер АО «Suprema Lex», наголосив, коментуючи Forbes ці події: «На сьогодні перевірка госпдіяльності учасників ІT-індустрії можлива лише з дозволу уряду; за заявою самих учасників; відповідно до рішення суду чи вимог Кримінально-процесуального кодексу. Саме на останній підставі і проводили обшуки в ІТ-компаніях у вересні нинішнього року».
Порятунок тих, що потопають
Утім, чекати на допомогу від чиновників ніхто не став. Основну вимогу – не заважати працювати – було порушено. І відразу після цього декілька великих українських асоціацій створили і підписали відкриту заяву щодо ситуації, яка склалася. У ній ідеться про те, що працівники ГПУ, СБУ і МВС під час обшуків використовували жорстокі й неадекватні методи впливу. «Їхньою головною метою є не розслідування злочинів і пошук винних, а залякування представників ІТ-сектору та створення корупційних схем», – йдеться в заяві, яку підтримали UVCA, «Інтернет-асоціація України», «ІТ України» та інші.
На думку голови наглядової ради Української асоціації венчурного та приватного капіталу (UVCA) Андрія Колодюка, такі ситуації можуть негативно позначитися на інвестиційній привабливості України, а також стати стимулом для переїзду ІТ-команд за кордон. «Ті з підприємців, хто ще думав, чи їхати з країни, чи залишатися, тепер ще більше схиляються до першого варіанту. Ми втрачаємо наші таланти, наші ідеї, в які могли б прийти інвестиції і які могли б сприяти розвитку України в цілому», – нарікає Колодюк.
Дмитро Сергєєв – керівник великого українського проекту DepositPhotos, оцінка якого становить близько $100 млн – на своїй сторінці у Facebook прямо вказав наслідки неправомірних дій з боку силовиків: представники інших держав активно пропонують українським командам переїжджати до них. «Нашій компанії (та й не тільки нашій) сьогодні запропонували в Канаду переїхати або повністю, або частково. Ось так узяти триста людей і вирушити в дорогу… Ще й грошей могли б дати і допомогти всім з адаптацією та податками», – пише Сергєєв.
На думку Віктора Валєєва з асоціації «ІТ України», українські розробники унікального продукту і так активно залишають країну. «У наших умовах успіхи стартапів, про які всі розповідають, призводять до того, що після продажу вся українська команда стартапу переїжджає», – каже Валєєв. Тому сьогодні важливо захищати не лише місцевих розробників, а й аутсорс, який дає високооплачувану роботу десяткам тисяч людей. «Не варто критикувати аутсорс як модель, – запевняє Валєєв, наводячи як приклад Індію. – Рівня Індії ми поки що не досягли. Деякі компанії там уже працюють навіть у сфері консалтингу в ІТ, тобто на три рівні вище в бізнес-ланцюжку розроблення ПЗ».
А поки проблему остаточно не вирішено, айтішники намагаються захищатися власними силами і не втрачати духу. Наприклад, харківський ІТ-кластер запустив гарячу лінію, за якою група адвокатів і журналістів виїде на допомогу в разі несанкціонованої і незаконної перевірки компанії правоохоронними органами.
А мер міста Львова Андрій Садовий написав у своєму Facebook заклик не залишати країну, а переїхати до Львова. «Ми гарантуємо допомогу в переїзді компанії, захист від нездорової уваги «людей у погонах» і хорошу атмосферу міста», – запевняє Садовий. Віталій Гончарук, засновник Augmented Pixels, оптимістичніший. «ІТ-компанії, переїжджайте краще в Одесу. У нас на час обшуку можна сходити на море позасмагати», – жартує він. Наразі це справді єдине, що залишається, адже навіть Apple Watch (замість Rolex) на правих руках перших людей держави не дає розуміння важливості ІТ-галузі для країни.
Ілля Кабачинський
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас