IT-бізнес оприлюднив відкриту заяву з приводу обшуків і вилучень техніки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

IT-бізнес оприлюднив відкриту заяву з приводу обшуків і вилучень техніки

Фондовий ринок
2726
Кілька великих IT-асоціацій України підготували спільну заяву з приводу ситуації з обшуками в технологічних компаніях (за останній місяць вони різко почастішали).
Цю заяву вже підписали ІнАУ, «ІТ України», АПІТУ, Українська асоціація венчурного та приватного капіталу, УАФІТ, Харківський IT-кластер.
Представники цих асоціацій обурюються сформованою практикою вилучення серверів, яка останнім часом набула «загрозливих для громадянського суспільства та економіки розмірів»
На думку представників галузі, грубі дії силовиків (Генпрокуратури, СБУ, МВС) при слідчих діях в IT- і телеком-компаніях, використання репресивних інструментів свідчать про те, що основною метою є не розслідування злочинів, а залякування IT-бізнесу, створення схем для вимагання та корупції.
У заяві говориться, що численні звернення з цих питань до держорганів залишаються без відповіді, і таке становище змушує багатьох IT-бізнесменів вивозити компанії за кордон, знижує інвестпривабливість країни.
Відзначимо, що минулого тижня влада таки почула бізнес: у Мінекономіки пройшла зустріч з міністром, де обговорювалися обшуки в IT-компаніях, що почастішали.
У заяві перераховується ряд вимог до влади з цього приводу:
1. Негайне введення мораторію на вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів зв’язку. Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем повинен здійснюватися через зняття копії (відповідно до ч. 2. ст. 159 Кримінального кодексу).
2. Забезпечення тимчасового доступу до електронних інформаційних систем або їх частин в рамках розслідування кримінальних дій виключно для співробітників підрозділів по боротьбі з кіберзлочинністю відповідних структур.
3. Проведення атестації співробітників силових структур, щоб встановити їх компетенцію в технічних питаннях, а також – у питаннях законодавства, що стосується доступу до техніки.
4. Негайне повернення вилучених серверів компаніям Divan.TV, ТОВ «Сервіс Онлайн» (NIC.ua), ТОВ «Стіпхост» та іншим підприємствам, де обладнання вилучили незаконно. Притягнення до відповідальності співробітників силових структур, причетних до цих незаконних вилучень.
Якщо ці заходи не будуть прийняті, представники IT-бізнесу обіцяють апелювати до міжнародної спільноти, подавати позови до держави Україна в міжнародні суди і застосовувати форс-мажорні механізми по обслуговуванню держорганів України.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас