Сексом справі не допоможеш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сексом справі не допоможеш

Казна та Політика
1031
Не можна ось так просто взяти і нажитися на повіях. Таку реакцію викликає проект закону про легалізацію секс-послуг, який нещодавно з’явився на сайті Верховної Ради.
На користь того, що документ абсолютно нічого не змінить на «ринку плотських утіх», говорить досвід Нідерландів, які на борделях вже собаку з’їли. У країні публічні будинки легалізували близько 15 років тому. І, як показують дослідження, за цей час мало що змінилося.
А багато «ветеранів» праці і зовсім говорять, що стало гірше. Так, кілька років тому в інтерв’ю британському виданню The Guardian дві старі нідерландських повії – 70-річні близнята Луїза і Мартіна Фоккінс – розповіли, що після легалізації борделів 2000 року працювати стало важче.
Зараз у парламенті Нідерландів обговорюють черговий проект закону, який змінює правила для повій. Hubs вивчив цей документ і порівняв його з українським аналогом. Робота над помилками, проведена голландськими законодавцями, показує: українська ініціатива в її нинішньому вигляді – дурість.
Підзаробити не вийде
У пояснювальній записці до українського проекту закону сказано, що одна з вигод легалізації секс-послуг – надходження до бюджету. Мовляв, після того, як повії стануть легальними, вони почнуть платити податки.
Деякі ЗМІ вже навіть підрахували, скільки «нічні метелики» зможуть приносити грошей в державну скарбницю. У журналістів «Ділової столиці» вийшло 740 млн гривень на рік. Вони виходили з того, що в Україні, за даними Міжнародного альянсу ВІЛ / СНІД, в нашій країні на сексі заробляють близько 80 000 чоловік.
Якщо припустити, що в альянсі правильно підрахували кількість українських повій, а видання вірно вичислило суму податків, які з них можна зібрати, це ще не означає, що всі вітчизняні «жриці кохання» кинутися платити «данину». Як показує практика, більшість бізнес-леді даної галузі воліють працювати «в тіні». Про це свідчить досвід все тих же Нідерландів.
Статистики по сплаті податків нідерландськими повіями у відкритому доступі немає. Однак, наприклад, видання Wall Street Journal, з посиланням на інформаційний центр проституції Амстердама, стверджувало, що в країні платять податки від 5% до 10% повій.
Побічно статистику WSJ підтверджують і вже згадані сестри Фоккінс. В інтерв’ю The Guardian вони заявили, що після легалізації борделів більшість «дівчаток» воліють працювати не в борделях, а вдома, щоб не платити податки.
Так що українському уряду навряд чи вдасться поповнити казну за рахунок податків на секс. Навіть якщо наші «дівчата» платитимуть не гірше нідерландських, то в кращому випадку вони принесуть до бюджету від 37 до 74 млн гривень. А враховуючи культуру сплати податків в Україні, навряд чи варто розраховувати і на ці гроші.
Як можна змінити ситуацію з податками
У новому законі влада Нідерландів хочуть ввести обов’язкове ліцензування всіх борделів і ескортів. Також зобов’язати індивідуальних «підприємців» реєструватися в спеціальних службах.
З’явиться в нових правилах і відповідальність клієнтів. Тим, хто переспить з «неврахованою» повією, загрожує до року в’язниці. У проекті закону сказано, що клієнт перш, ніж отримати послуги, повинен буде подивитися документ про реєстрацію «путани», і тільки після цього отримає законне право на любов за гроші.
В українському проекті закону нічого подібного немає.
Насильства менше не стане
Ще один плюс легалізації проституції, як вважають автори законопроекту, – вона дозволить знизити рівень злочинності в цій нелегкій справі.
Дійсно, коли в Нідерландах узаконили борделі, влада країни в першу чергу розраховували на те, що проблем з сексуальним рабством і торгівлею людьми поменшає. Але всі наступні дослідження довели – ситуація не стала краще.
Так, за даними Єврокомісії, приблизно за 10 років ситуація з торгівлею людьми в Нідерландах погіршилася. Якщо в 2000-му в країні, за статистикою ЄС, був проданий 341 особі, то в 2009-му – 909.
Сексом справі не допоможеш
Щоб змінити ситуацію, в Нідерландах готують кілька нововведень. Перше – влада хоче посилити кримінальну відповідальність тих, хто продає людей у сексуальне рабство.
Друге – депутати мають намір дозволити працювати повіями всім без винятку дівчатам (зараз надавати сексуальні послуги мають право тільки дами з ЄС). За задумом чиновників, це дозволить позбутися від головної причини, по якій продані в сексуальне рабство заявляють про себе в поліцію, – страх бути депортованими.
Автор українського проекту Андрій Немирівський про це навіть не замислювався. Документ не передбачає посилення відповідальності для сутенерів і торговців людьми. Правда, в українському законодавстві є стаття (стаття 149 Кримінального кодексу) за продаж у сексуальне рабство. Вона передбачає строк від 3 до 5 років. У Нідерландах за тією ж статтею садять на 5-6 років. І планують накинути ще кілька рочків.
Не продумано умови «праці»
Автор вітчизняного проекту чомусь не подумав ні про вік, ні про умови «праці» повій.
У Нідерландах зараз проституцією можна займатися з 18 років. Влада хоче підняти вікову планку до 21 року. На їхню думку, в цьому віці дівчину вже набагато складніше переконати піти в повії. До того ж, згідно нідерландським законам, у повій повинні бути:
  • Гаряча та холодна вода;
  • Презервативи;
  • “Кнопка тривоги”.
В українському проекті закону чомусь цього не прописано.
Віталій Єрмаков
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас