НБУ оптимізував інструменти управління ліквідністю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ оптимізував інструменти управління ліквідністю

Кредит&Депозит
564
Національний банк України з 1 грудня 2015 року запроваджується нове положення про застосування стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи, зокрема, скорочуючи в рамках переходу до інфляційного таргетування максимальний термін надання кредитів рефінансування на тендерах з року до трьох місяців.
Згідно з постановою правління НБУ №615 від 17 вересня і пояснення до нього, опублікованими на сайті центробанку в середу, для збільшення гнучкості операцій центробанку з управління ліквідністю НБУ передбачив множинність заявок для участі в тендерах як з розміщення депозитних сертифікатів, так і з надання кредитів рефінансування.
Регулятор уточнює, що досі кожний з банків міг зробити лише одну заявку на участь в одному тендері, тоді як з 1 грудня банки зможуть подавати одночасно кілька заявок з різними параметрами.
Також регулятор оптимізував перелік застав за кредитами рефінансування, виключивши “не знайшли розповсюдження” фінансові інструменти, в тому числі, іпотечні облігації, цінні папери Державної іпотечної установи, облігації місцевих позик.
“З початку грудня в якості забезпечення кредитів рефінансування зможуть прийматися тільки державні облігації України, депозитні сертифікати, п’ять видів іноземної валюти (долари США, євро, англійські фунти стерлінгів, швейцарські франки, японські ієни) і облігації міжнародних фінансових організацій”, – пояснює НБУ.
Крім того згідно з постановою № 615 дозволяється часткове погашення і вивільнення застави, тоді як сьогодні банки, маючи можливість частково погашати зобов’язання, можуть вивільнити заставу тільки після повного їх погашення.
“З метою зменшення кредитного ризику НБУ змінив підхід до визначення вартості застави за кредитами та кредитними операціями”, – повідомляє також регулятор. Він пояснює, що вартість забезпечення визначатиметься на ринкових принципах – за справедливою вартістю. З цією ж метою було врегульовано використання коригуючих коефіцієнтів (дисконтів), застосовуваних до справедливої ​​вартості застави залежно від характеристик цінних паперів, що надаються в якості забезпечення.
На зменшення кредитного ризику спрямована і нова норма, що передбачає надання банком додаткового забезпечення у разі зменшення справедливої ​​вартості заставленого майна нижче встановленого граничного рівня.
Крім того, введена норма про підписання єдиного генерального договору не тільки для кредитів овернайт, а й для кредитів, що надаються за результатами тендерів, за якими зараз укладаються індивідуальні кредитні договори, що дозволить скоротити термін отримання коштів з п’яти днів від оголошення тендеру до двох днів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас