Чи є причини зростання цін на оренду житла? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи є причини зростання цін на оренду житла?

Особисті фінанси
1666
Український ринок нерухомості завжди дуже гостро реагує на ситуації виникають в країні, часто події в економіці прямолінійно впливають на нерухоме майно, особливо на ринку оренди. Ціни то падають, то піднімаються, поведінкове ставлення орендодавців до орендарів постійно змінюється. Чого очікувати від ринку оренди зараз? Наскільки сильно піднялися ціни на знімання житла і чому? Finance дізнавався у спеціалістів.
Можливо долар кане в лету?
“Причину зростання і падіння цін на житло в Україні краще пов’язувати з ринком продажу і ринком кредитування. Це так, тому що будь-який ринок оренди житла працює за таким принципом: якщо продажі падають, то ринок оренди навпаки розігрівається, оскільки потребу в метрах квадратних люди можуть реалізувати двома способами: або взяти в оренду, або купити”, – повідомив керуючий директор ARPA Real Estate Михайло Артюхов.
На думку експерта, ринок продажу скоротився за кількістю угод десь у 10 разів. Приміром, зараз в середньому здійснюється 500 операцій, а в 2008 році угоди відбувалися в межах 5 000. Відповідно частина людей, як правило це третина з п’яти тисяч, щомісяця розглядають можливості орендувати квартиру. Також слід зазначити і природний попит від міграції людей з Криму і Сходу. Вимушених переселенців стало на 10-20% більше, і більшість з них віддали житлову перевагу Києву.
З цього слід зробити висновок, що попит на оренду став більш стабільний, ніж на покупку у зв’язку з невизначеністю. А якщо говорити про ціни, то раніше квадратні метри під оренду обчислювалися в доларах, зараз же більшість стягують оплату в гривні.
Лише невеликий відсоток людей продовжує розраховуватися в іноземній валюті. І це той відсоток, яким воліє преміум сегмент, а також той, хто розраховується за старими договорами, підписаними до кризового періоду в країні. Однак, за словами Михайла Артюхова, власники преміум або бізнес-сегмента формулюють свої цінові очікування в доларах, але часом їм не вдається домовитися з орендарями та через це пропозиції перетікають в гривню.
Повертаючись до переселенців експерти уточнюють, що масовий приплив людей з інших областей спостерігався протягом декількох місяців минулого року, в даний момент ця ситуація вже заспокоїлася.
“У 2014 році приплив переселенців не сильно підняв ціну на ринку столиці. Якщо оренда однокімнатної мебльованої квартири в районі метро Позняки коштувала торік близько 5-6 тисяч гривень на місяць, то стільки ж вона коштує і сьогодні. Але переселенці практично вибрали в минулому році всі дешеві пропозиції – за ціною 3 тисяч гривень за однокімнатну квартиру. Зараз таких дешевих пропозицій на ринку практично немає “, – відзначає президент Асоціації фахівців з нерухомості в Україні Сергій Злидень.
Якими будуть ціни найближчим часом?
Голова комітету статистики і аналітики Асоціації ріелтерів України Едуард Бразас прогнозує, що ринок оренди житла восени традиційно підросте, при цьому ціни в гривні будуть стабільні з незначною тенденцією до зростання.
Безумовно на підвищенні цін позначаються економічні чинники, а якщо бути точніше позначаються макроекономічні показники. Але, в цілому, ринок до цього звикає і адаптується.
Ключовим фактором збільшення вартості на оренду є те, що інвестиційна складова країни збідніла, у зв’язку з цим пропозиція на ринку оренди не збільшується, а це прямолінійно впливає на ріст ціноутворення.
Михайло Артюхов пояснив, що зараз немає економічних передумов для зростання цін на оренду в доларовому еквіваленті, чого не скажеш про гривню, адже підвищення в національній валюті буде пов’язано виключно з девальвацією і залежність буде не лінійна.
На початку поточного року через значні коливання курсу, ціни на однокімнатні виросли порядку на 1000 грн, двокімнатні зросли на 800-1600 грн, а трикімнатні на 2000-2500. В середньому зростання склало 1000-2000 грн, але потім ціни знову показали негативну динаміку.
“Деякі власники втратили орендарів, так як підвищували плату. Зараз багато хто заспокоїлися і почали знову лояльно ставиться до орендарів. Думаю, що ціни і далі будуть коригуватися вниз. Зараз власники конкурують за орендаря і ця тенденція буде збільшуватися, тому що зараз на цей ринок вийдуть нові гравці “, – заявляє Артюхов.
Чого чекати надалі?
Передбачити і достовірно оцінити, як надалі зміниться ситуація на ринку оренди житлової нерухомості досить складно. Однак, експерти сходяться на думці, що ситуація починає змінюється вже зараз, нові девелопери розуміють, що не хочуть знову терпіти збитки і в даний момент зайняті реконструкцією приміщень під оренду, таким чином вони автоматично стають конкурентами власникам.
Крім того, з боку держави з’являються позитивні віяння, метою яких є вирішення проблеми забезпеченості населення житлом, як-не-як, а це вплине на стабілізацію і зменшення цін на ринку нерухомості.
Реалізація проект закону Про орендне житло передбачає можливість будівництва орендних будинків, державної та комунальної форм власності на кошти державного та місцевих бюджетів, залежно від обсягів, визначених у Законі України “Про державний бюджет України” або у рішенні органів місцевого самоврядування про місцеві бюджети. Така ініціатива від держави призведе до того, що ринок буде більш цивілізованим, а також з’явиться правовий захист орендарів та орендодавців.
Відповідно до даного законопроекту, на обліку потребуючих поліпшення житлових умов перебуває понад 650 000 сімей, для забезпечення житлом яких, при нинішніх темпах, потрібно більше 100 років.
Виникає питання: яким же все-таки чином ініціатива держави, по відношенню до ринку оренди житла, може вплинути на ринок в цілому? На думку Михайла Артюхова, ситуація докорінно зміниться позитивно, тому що: “по-перше для держави це дуже правильна ініціатива, це і соціальний момент – люди заспокояться, робота стабілізується і в економіці з’являться гроші. Це добре для держави, девелопери отримають свій дохід, з’являться керуючі компанії, які покажуть вищий клас послуг “.
Юлія Бондарь
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас