Ринок землі в Україні з'явиться не раніше 2018 року, - голова Держгеокадастру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок землі в Україні з'явиться не раніше 2018 року, - голова Держгеокадастру

Нерухомість
747
Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру України (Держгеокадастр) у зв’язку з недосконалістю законодавчої бази оцінює можливість скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення не раніше, ніж у 2018 році.
Про це в ході виїзного засідання уряду в середу повідомив голова відомства Максим Мартинюк.
«Закони прийняти реально, але навіть за умови прийняття цих законів ми не готові до повномасштабного запуску ринку землі. Наша ініціатива – це проведення економічного експерименту щодо продажу земель сільськогосподарського призначення через аукціони. І тоді вже можна буде для громадян знімати мораторій десь в 2018 році, наприклад, або в 2019 році », – сказав Мартинюк, відповідаючи на запитання прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка про можливе зняття мораторію на продаж сільгоспземель з 1-го січня 2016 року.
За оцінкою глави Держгеокадастра, проведення таких аукціонів дозволить максимально вивчити поведінку покупців і продавців, а також звести до мінімуму падіння середніх цін на землю у разі масштабного виходу на ринок великої пропозиції земельних ділянок.
Нагадаємо, за словами Яценюка, Україна не зможе запустити повноцінний ринок землі з 2016 року на існуючій нормативній базі, тому Міністерство економічного розвитку і торгівлі України спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства та Державною службою Геокадастр повинні сформувати пакет законопроектів, що сприяють запуску земельного ринку.
При цьому, за словами глави Держгеокадастра, на сьогоднішній день державний земельний кадастр заповнений лише на 11%. Для завершення інвентаризації земель необхідно близько 2,5 млрд грн, які відомство планує залучити у міжнародних фінансових організацій.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас