Що дістанеться Україні від "іранського пирога" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що дістанеться Україні від "іранського пирога"

Казна та Політика
668
Українська делегація 23 вересня відправиться з візитом до Ірану після 10-річної перерви у відносинах. Ісламська республіка на тлі зняття санкцій стала однією з найперспективніших країн для світових інвесторів. І Україні важливо в перших рядах зайняти вагому частку іранського ринку, щоб отримати більшу частину «інвестиційного пирога».
Україна наводить мости з Іраном, який після досягнення в квітні поточного року з «шісткою» міжнародних посередників (США, КНР, Великобританія, Франція, Росія і Німеччина) угоди з атомної проблематики взамін на зняття 30-річних санкцій стала найпривабливішою на сьогоднішній день для інвесторів країною світу. На 23 вересня, після 10-річної перерви у відносинах (з 2005 року на тлі повної ізоляції Ірану), запланований офіційний візит нашої делегації до Тегерана, що може стати початком нової віхи у розвитку економічних відносин двох країн.
Привабливість Ірану складно переоцінити: восьмидесятимільйонне населення, територія, порівнянна з площею західної Європи, друга в світі країна за запасами газу і четверта – за запасами нафти. Причому Іран вже заявив про готовність вийти на глобальний ринок, що радикально його змінить. Все це робить ісламську республіку цінним торговим партнером.
Західний бізнес чітко усвідомлює, що піонери, які зможуть в перших рядах зайняти значну частку іранського ринку, отримають більшу частину величезного «інвестиційного пирога». І це незважаючи на те, що санкції з Ірану будуть зніматися поступово, якщо МАГАТЕ підтвердить, що Тегеран виконав усі зобов’язання. Приміром, американські експортери вже встигли стати ключовими постачальниками зерна в ісламську республіку. Європейські нафтові компанії Total, Eni і Saipem приступили до попередніх переговорів з Іраном про участь у розробках родовищ у Перській затоці. Volkswagen і Mercedes оголосили про свої плани щодо зміщення французьких автовиробників з іранського п’єдесталу, а Coca-Cola має намір провести масштабну експансію на перспективний ринок вже в 2016 році.
Задумався про іранські перспективи і український уряд, який останнім часом відчайдушно шукає торгових партнерів в умовах загального падіння експорту. До речі, експорт нашої країни в Іран за перші 6 місяців 2015 року становитимуть 390 млн дол., збільшившись на 30,5% у другому кварталі. У той же час, Туреччина, з якою Іран, Саудівська Аравія і ОАЕ поступаються перше місце за розміром економіки в південно-західній Азії, займає набагато більш значне місце в торговому балансі України – експорт української продукції до Туреччини у січні-липні склав 17 млрд дол. З формальної точки зору, така різниця пояснюється розмірами економік – ВВП Ірану більш ніж в 2 рази менше ВВП Туреччини при порівнянних розмірах країн і кількості населення. Однак перспективи, які відкриває для ісламської республіки досягнення домовленостей щодо ядерної програми величезні – остаточне зняття санкцій розморожує, за різними оцінками, від 50 млрд дол. до 120 млрд дол. іноземних активів Ірану. Крім того, репатріація діаспори з різних країн світу може додатково принести до 20 млрд дол.
Таким чином, на візит української делегації до Тегерана робляться великі ставки і, за прогнозами експертів, вони себе виправдають.
Іранський інтерес
Економіка Ірану – величезної країни, що знаходиться під тиском санкцій, демонструє стагнацію, що особливо посилилася з 2010 року. Тегеран відчуває гостру необхідність у сільськогосподарській продукції та капітальні інвестиції в ключові сектори промисловості.
За підрахунками експертів, ісламській республіці потрібно 15 млрд дол. інвестицій в залізні дороги, 200 млрд дол. – в енергетичний сектор і 30 млрд дол. – у туризм.
Претендентів на освоєння таких значних ресурсів достатньо, але, з урахуванням структурних потреб економіки Ірану, Україна може задовольнити значну їх частину.
«Близька перспектива зняття санкцій з Ірану актуалізувала питання розвитку українського аграрного експорту до Ірану, співпраці у паливно-енергетичній сфері, машинобудуванні, особливо у вагонобудуванні і літакобудуванні, а також у будівництві», – зазначив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Руслан Корж.
Україна, довгі роки є постачальником продукції для нафтогазової інфраструктури Росії, може взяти активну участь у відновленні енергетичного потенціалу Ірану. Зокрема, Туреччина вже ініціювала проект «Перський трубопровід», покликаний забезпечити експорт іранського газу до Європи. Серед європейських країн, які включені в проект, – Німеччина, Швейцарія, Греція, Польща та Австрія.
Враховуючи плани уряду з нарощування реверсних потужностей, іранський газ після реалізації проекту зможе опалювати і українські будинки. Крім того, вихід Ірану на глобальний ринок нафти і газу позбавить Росію лідерських позицій у цій сфері та значно знизить ціни на паливо, що, безумовно, позначиться і на українських споживачах.
Іран вже представив 30 першочергових проектів в енергетичному секторі, залучення інвестицій під які дасть можливість багатьом країнам, включаючи Україну, взяти участь в їх реалізації.
Ще однією важливою сферою економічної співпраці України та Ірану є поставки аграрної продукції.
«Загальне бажання (Ірану з поставок зерна з України) – до 3 млн тонн», – повідомив міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко.
За його словами, представники Мінагропроду приєднаються до української делегації, що прямує до Ірану.
Як би там не було, в середньостроковій перспективі іранська економіка отримає значний поштовх через необхідність диверсифікації поставок енергоресурсів. Ті країни, які зможуть налагодити ефективну співпрацю на етапі зняття санкцій, виграють від майбутнього економічного зростання разом з Іраном. І Україна, структура виробництва якої відповідає потребам постсанкційного Ірану, може зайняти значну частку привабливого для багатьох ринку.
Максим Шевченко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас