Частку "Московської біржі" в ПФТС має намір викупити фондова компанія "Фаворит" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частку "Московської біржі" в ПФТС має намір викупити фондова компанія "Фаворит"

Фондовий ринок
163
Частку “Московської біржі” (МБ, РФ) в українському фондовому майданчику ПФТС має намір викупити фондова компанія “Фаворит” (обидві – Київ), повідомляється в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР).
Компанія, зокрема, повідомила про намір придбати 16,01 тис. цінних паперів номіналом 1 тис., що відповідає пакету в розмірі 50% + 1 акція біржі ПФТС у власності МБ.
Як повідомлялося, в Україні 28 червня 2015 набув чинності закон “Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, згідно з яким ліцензіати можуть бути позбавлені ліцензій у разі наявності контролю за їх діяльністю з боку резидента країни, що здійснює збройну агресію проти України.
Під норми зазначеного закону потрапляє біржа ПФТС з огляду на те, що основним її акціонером є МБ.
30 червня “Московська біржа” під час позачергових зборів акціонерів відхилила пропозицію наглядової ради ПФТС викупити в неї частку української біржі. Тоді члени наглядової ради пропонували або викупити цінні папери по 0,5 номіналу або за номіналом. За підсумками голосування жодна пропозиція не набрала достатньої кількості голосів.
Відразу після оприлюднення результатів голосування глава наглядової ради ПФТС Олексій Тарасенко повідомив акціонерів та їх представників про надходження офіційних пропозицій щодо входження в капітал ПФТС від українських інвесторів. Реалізація такого сценарію можлива була за умови підтримки діючими акціонерами біржі збільшення статутного капіталу більш ніж у два рази. Разом з тим, під час позачергових зборів 16 сентбяря Раніше акціонери ПФТС відхилили пропозицію про проведення додаткової емісії акцій.
Тим часом, важливо також те, що НКЦПФР має намір підвищити вимоги щодо фінансового становища осіб, які набувають істотну участь у професійному учаснику фондового ринку.
Змінами, зокрема, передбачено, що майбутній бенефіціарій повинен мати не менший капітал, ніж його частка в капіталі купованого професійного учасника. У разі відмови НКЦПФР у придбанні істотної участі у професійному учаснику, така особа не зможе розпоряджатися цим пакетом.
За даними представленим у системі розкриття інформації НКЦБФР фондова компанія “Фаворит” була заснована в 1996 році. У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб вказується, що статутний капітал компанії складає 7,4 млн грн. У той же час, сума внесків її засновників – Михайла Тараторіна (3,7 млн грн), Сергія Розніченка (3,7 млн грн) і Віктора Розніченка (3,7 млн грн) становить 10,73 млн грн.
АТ “Фондова біржа ПФТС”, заснована в 1996 році, один з найбільших організаторів торгів цінними паперами в Україні. Станом на початок 2015 членами біржі були 112 професійних учасників ринку цінних паперів. Індекс ПФТС з 1997 року є офіційним індексом України в S&P Emerging Markets.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас