S&P очікує зниження готовності російських банків працювати в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P очікує зниження готовності російських банків працювати в Україні

Кредит&Депозит
787
Міжнародне рейтингове агентство S&P очікує, що готовність російських банків здійснювати діяльність на Україні може істотно знизитися, враховуючи геополітичні ризики і швидке погіршення ситуації в українській економіці.
Про це йдеться в звіті агентства.
За оцінками S&P, сукупний обсяг активів Зовнішекономбанку, Сбербанку, Банку ВТБ, Газпромбанку і банківської групи “Альфа-Банк”, які схильні до ризиків, пов’язаних з веденням діяльності на Україні, становить приблизно 23-25 ​​млрд доларів.
Агентство відзначає, що ця сума становить не більше 3% обсягу їх сукупних активів, однак для деяких банків ця цифра може бути вищою.
Зазначена сума включає кредити обсягом близько 8 млрд доларів (за українськими стандартами бухгалтерського обліку), виданих українськими дочірніми банками, при цьому частку кредитів, наданих російськими банками українським позичальникам, в їх сукупному кредитному портфелі складно визначити точно, але їх обсяг може становити близько 15- 17 млрд доларів.
S&P констатує, що приблизно 30-40% цих кредитів хеджовані або забезпечені гарантіями або активами, які зареєстровані за межами України, що частково знижує кредитні ризики і зменшує можливі збитки.
Експерти агентства вважають, що запроваджені урядом України санкції відносно ряду російських юросіб нададуть лише обмежений прямий вплив на показники кредитоспроможності цих банків.
Агентство відзначає, що за останні кілька років частка російських банків в активах української банківської системи значно збільшилася – приблизно до 10-12%.
За оцінками S & P, ризики БМ Банку, пов’язані з українськими активами, оцінюються в 3,1 млрд гривень (близько 144 млн доларів), що становить менше 1% активів Банку Москви.
“У зв’язку з цим ми вважаємо, що навіть припинення всіх операцій БМ Банку на Україні не призведе до істотного погіршення характеристик кредитоспроможності Банку Москви”, – зазначають в агентстві.
Повідомляється, що незважаючи на те, що у Газпромбанку немає дочірніх операційних компаній на Україні, обсяг кредитів українським компаніям у кредитному портфелі банку є значним.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас