Доходи українців: як з вересня збільшаться зарплати і пенсії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доходи українців: як з вересня збільшаться зарплати і пенсії

Особисті фінанси
1080
У першій декаді жовтня українці, які працюють у бюджетній сфері, отримають вищі зарплати за вересень, а підвищені пенсії почнуть виплачувати з 4 жовтня. Про це повідомив прем’єр Арсеній Яценюк.
“З 4 жовтня пенсіонери отримають як доплату за вересень, так і підвищені пенсії за жовтень, а бюджетники – відразу нову зарплату. Середній розмір підвищення складе майже 19% для високваліфікованих працівників”, – роз’яснив прем’єр.
Нагадаємо: пенсії, на відміну від зарплат, видаються наперед на поточний місяць. Тому, враховуючи, що закон про підвищення соцстандартів був прийнятий 17 вересня і повинен набути чинності до кінця цього місяця, пенсії за вересень виплатили по-старому.
БЮДЖЕТНИКАМ Підвищення окладів вчителям, лікарям, чиновникам та іншим працівникам, які отримують зарплату з казни, торкнеться всіх, роз’яснили нам у Мінсоцполітики, так як збільшений оклад самого нижчого, першого розряду.
Щоб розрахувати оклади за більш високими розрядами, цю ставку множать на тарифний коефіцієнт (кому скільки додадуть – див. інфографіку).
Доходи українців: як з вересня збільшаться зарплати і пенсії
Менше, ніж іншим (всього на 13% або на 160 грн), піднімуть ставки п’яти нижчим розрядам: їхні оклади після підвищення як і раніше не дотягують до мінзарплати, тому держава доплачує їм до мінімуму 10 грн (для 2-го розряду – 5 грн) в порівнянні з попереднім розрядом. До підвищення, до речі, доплачували з 1-го по 6 розряд, але тепер у 6-го ставка перевищила мінзарплату.
ПЕНСІОНЕРАМ. А ось пенсії підвищать тільки тим, у кого вони були менш 1074 грн – така тепер мінпенсія. Тобто комусь із пенсіонерів додадуть 125 грн (мінпенсія до 1 вересня була 949 грн), комусь – 1 грн, а комусь і зовсім нічого, якщо його пенсія була вище 1074 грн, і він не отримував доплат, що обчислюються в прожмінімумі. Наприклад, якщо пенсіонеру-учаснику війни належить додатково 20% ПМ для непрацездатних (190 грн), то до його пенсії, якою б вона не була, доплатять 25 грн (20% від різниці між 1074 і 949 грн).
ГЛАС НАРОДУ. Втім, оклади – це не вся зарплата, і практично всі бюджетники мають доплати. Як розповіла нам вчитель вищої категорії однієї з шкіл Києва Людмила Петрик, до 1 вересня її оклад 1390 грн, а тепер став 1650. А зарплата була 2550 грн – так як крім окладу їй доплачують 20% за класне керівництво, 10% – за перевірку зошитів, плюс на всю цю суму нараховують надбавку за вислугу років (10%).
Крім того, Петрик працює не на ставку, а на півтори, проводячи 27 уроків на тиждень, або по 5-6 в день. “Після підвищення моя зарплата зросте приблизно на 470 грн, до 3020 грн. Але все одно мало – доведеться, як і раніше, підробляти репетиторством”, – говорить Петрик.
ЕКСПЕРТИ. За словами президента Украналітцентру Олександра Охріменка, зростання зарплат і пенсій могло би бути і більше на 3-5%, якби не війна: “Але це не означає, що збільшаться зарплати і на виробництві – в кращому разі їх піднімуть вибірково, найціннішим працівникам, і то – можуть виплатити в конвертах, так як у бізнесу грошей немає”
Jлександр Панченко, Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас