Депутати зіграли в дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати зіграли в дефолт

Казна та Політика
803
Мінфіну дали «зелене світло» для початку реструктуризації українських єврооблігацій на суму $ 18 млрд. Незважаючи на нещадну критику з боку депутатів, парламент з першої спроби конституційною більшістю голосів прийняв всі запропоновані урядом законопроекти. Вісім депутатів висловилися проти – спікер повідомив, куди готовий їх послати.
День «Д»
Ключовим питанням сьогоднішнього порядку засідання Верховної Ради став пакет законопроектів, присвячений debt deal, – реструктуризацію частини держборгу, яка повинна дозволити списати до $3,8 млрд і відстрочити на чотири роки сплату основної суми боргу.
«Неголосування за цей пакет означає фактичне оголошення дефолту, а також те, що українські громадяни не зможуть отримати підвищення соціальних пільг, стандартів, пенсій і зарплат», – спекулював і тиснув на емоції депутатів прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Йому дозволили виступити першому. Він намагався вразити депутатів цифрами: списання боргу на $ 3,6 млрд (ще $ 200 млн за службовим держкомпаній. – Ред.), списання відсотків у розмірі $5,3 млрд (економія процентних платежів завдяки зменшенню боргу. – Ред.) І відстрочка виплати на чотири роки з подальшим погашенням протягом дев’яти років тіла боргу на суму $ 11 млрд.
Основні нюанси реструктуризації пояснювала після його виступу міністр фінансів Наталя Яресько. Вона повторила те, що відомо з 27 серпня. Тоді Україна домовилася з комітетом кредиторів про списання 20% від суми заборгованості по суверенних єврооблігаціях. Натомість Україна пообіцяла, що якщо економіка зростатиме швидше, ніж на 3% на рік, то кредитори будуть отримувати частину коштів від зростання ВВП вже з 2021 року. Однак уряд не могло розпочати процедуру обміну старих єврооблігацій на нові, поки український парламент не внесе необхідні зміни в Бюджетний і Податковий кодекси і в законодавство про цінні папери.
Ще ввечері 16 вересня впевненості в тому, що депутати підтримають законопроекти, не було. «Коли нещодавно пані Лагард приїхала в Україну, вона говорила, що не може прогнозувати, як правління МВФ відреагує, якщо парламент не прийме угоду по реструктуризації, – нарікала Наталя Яресько в інтерв’ю УП. – Якщо ми перестаємо поводитися «цнотливо», а саме так і може бути розцінено невпринйття угоди Радою, це все міняє. І тоді можемо очікувати, що МВФ відмовиться кредитувати нас в стані дефолту, який ми будемо змушені оголосити ». Мінфін за підтримки представника МВФ в Україні вів переговори навіть з опозиційними депутатами: вчора відбулася зустріч з депутатами від Радикальної партії Олега Ляшка, яка відмовлялася підтримати умови реструктуризації.
Переконання гучністю
Як тільки депутатам дали слово, вони вибухнули шквалом критики: уряд звинуватили в перекладанні погашення боргу на наступні покоління – платежі, прив’язані до зростання ВВП (VRI), діятимуть за період з 2021 по 2040 рік. При довгостроковому зростанні ВВП більше 3% на рік кредитори отримають набагато більше, ніж обсяг списуваної зараз суми.
«Яку ціну Україна заплатить за своє економічне зростання? Чим ще, крім грошових коштів, Україна буде розраховуватися з кредиторами? », – Обурювався Віктор Галасюк (Радикальна партія Олега Ляшка). «Договір, який ми підписуємо до 2040 року, стане фактично нашим фінансовим зашморгом. Ми будемо зі сльозами на очах приймати цю ганьбу (реструктуризацію. – Ред.). Ми повинні негайно звільнити цей уряд », – заявила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.
Чи не менше критики з боку депутатів викликав і документ про підвищення соцстандартів, який уряд наполіг розглядати в прив’язці до реструктуризації. Правда, народні обранці критикували не сам факт підвищення, а його недостатній розмір. «Спасибі уряду, що нарешті внесли в зал (зростання соцстандартів. -ред.). Але це копійки з панського столу », – заявив Олег Ляшко. Він нагадав, що за рік ціни в Україні виросли більш ніж 50%. «До речі, а де глава Національного банку Валерія Гонтарєва?» – Запитав він. Нагадаємо, коли Валерія Гонтарєва в січні приходила до Верховної Ради, депутати задавали їй часто неадекватні питання, а Олег Ляшко закидав її фальшивими доларами.
«Підвищувати соцвиплати потрібно на 74%. Прийшов час віддати людям борги! Цього року ми спостерігаємо наймасовіше підвищення тарифів з часів здобуття незалежності », – обурювалася депутат Наталія Королевська (« Опозиційний блок »), агітуючи за альтернативний законопроект про підвищення соцстандартів.
Можуть, якщо хочуть
Вислухавши всі звинувачення, слово взяв Арсеній Яценюк. «Уявіть собі, сталося диво, і українська економіка протягом 25 років зростає на 4% на рік. У такому випадку до 2040 року ВВП України буде дорівнює ВВП Швейцарії. Середня зарплата становитиме $ 1960 на одну людину. У таких умовах поділитися прибутком, напевно, можна, – пояснив Арсеній Яценюк. – Це не остання реструктуризація. Але якщо вона не буде проведена, то це не просто загроза для України, а фінансовий колапс ». Більш того, прем’єр-міністр уточнив, що це борги, які «брали не наш уряд і не наш парламент».
Після цього депутатам, які критикували реструктуризацію, запропонували прийняти постанову № 3 056 «Про забезпечення фінансової стабілізації в рамках виконання програми Міжнародного валютного фонду «Механізм розширеного фінансування», а також поправки до Бюджетного та Податкового кодексів, до бюджету-2015 і закон про цінні папери.
Дивно, але всі ці документи були прийняті не те що з першої спроби і не те що більшістю голосів, а навіть конституційною більшістю: документи підтримали понад 300 депутатів – усі фракції і групи. Постанова про реструктуризацію підтримали 309 депутатів. Проти були восьмеро обранців: Сергій Каплін та Віктор Пинзеник (БПП), Яків Безбах, Віктор Балога та Сергій Тарута (позафракційні), Тарас Козак і Василь Німченко («Опозиційний блок»), Олександр Опанасенко («Самопоміч»). Утрималися 17 депутатів, не голосували – 19.
За підвищення соцвиплат напередодні місцевих виборів проголосували 340 депутатів з 357 присутніх. Жоден депутат не проголосував проти, п’ять – утрималися (Віктор Пинзеник і Єгор Фірсов з БПП, Віктор Романюк з «Народного фронту», позафракційний Віктор Балога, Олександр Опанасенко з «Самопомочі»). 12 депутатів не голосували.
Після голосування спікер Володимир Гройсман подякував депутатам за конструктивну позицію. «Але якщо хтось у цьому парламенті знає, як провести реструктуризацію краще, то я можу прямо сьогодні виписати відрядження в будь-яку країну світу», – сказав він.
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас