У січні з фондового ринку України зникнуть всі «блакитні фішки» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У січні з фондового ринку України зникнуть всі «блакитні фішки»

Фондовий ринок
1822
З 1 січня 2016, внаслідок посилення вимог до цінних паперів, які числяться в біржових реєстрах, у першому рівні лістингу не залишиться жодного випуску акцій.
Про це розповів голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) Тимур Хромаєв.
«Ми свідомо йшли до того, що у першому рівні лістингу, крім облігацій внутрішньої держпозики, якийсь час не буде жодного емітента. У другому рівні лістингу, за нашими попередніми оцінками, при бажанні менеджменту компаній, протягом року може виявитися 10-15 емітентів», – підкреслив він.
Нагадаємо, НКЦБФР посилила цілий перелік вимог до компаній для знаходження їх цінних паперів у біржовому реєстрі. Приміром, тепер для того, щоб акції емітента (крім банків) могли потрапити в перший рівень лістингу, його чистий дохід повинен перевищувати 1 млрд грн (раніше – більше 100 млн грн). Для другого рівня лістингу мінімальний поріг підвищений з 50 млн. грн до 400 млн. грн. Також піднімається мінімальний рівень середнього значення ринкової капіталізації емітента: для першого рівня лістингу в 10 разів – до 1 млрд грн, а для другого – в два рази, до 100 млн грн.
«Одним із найсерйозніших бар’єрів, крім фінансових показників діяльності, на наш погляд, буде відсоток паперів, що знаходяться у вільному обігу (для 1-го рівня 25%, для 2-го- 10%), але для власників компаній, у яких буде реальне бажання потрапити до біржового реєстру, це проблема вирішувана», – підкреслив Тимур Хромаєв.
Зменшення кількості інструментів в реєстрі, за словами голови НКЦПФР, знизить і обсяги торгів на фондовому ринку. «Але в теж час, на наш погляд, збільшиться ліквідність тих паперів, які там залишаться або з’являться», – додав він.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас