Вадим Іосуб: Гривню до кінця осені очікує плавне зниження до 24 грн за долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: Гривню до кінця осені очікує плавне зниження до 24 грн за долар

2523
Поточний рік вже стає непростим для гривні. Вибух волатильності, що стартував на початку лютого привів до зростання вартості долара з 15,8 грн до майже 34 грн, після чого послідувала корекція до 20 грн в першій половині травня. З того моменту спостерігається плавне зростання в рамках пологого висхідного каналу.
Наш базовий сценарій передбачає плавне зниження гривні до кінця осені до 24 грн за долар. Він припускає реалізацію угод щодо реструктуризації боргу і стабілізацію ситуації на Сході країни. Імплементація угод з кредиторами увазі реструктуризацію по кожному траншу облігацій, яке включає в себе голосування кредиторів по кожному конкретному випуску, з тим, щоб обміняти звертаються облігації на інші, з іншим номіналом (0,8 від поточного), термінами обігу, купонною ставкою і умовами преміальних виплат, прив’язаних до зростання ВВП. Стабільності національної валюти сприяє і накопичення золотовалютних резервів Національного банку України, які за серпень, за попередніми даними, зросли на 21,6%, або на 2,2 млрд доларів, – до 12,6 млрд доларів.
Ще один з факторів стабільності – неминучі в поточній ситуації валютні обмеження. Так, Нацбанк України на початку вересня продовжив обмеження на валютному ринку на три місяці, при цьому дещо пом’якшивши їх. Зокрема, НБУ збільшив максимальну суму зняття іноземної валюти з рахунків по депозитах з нинішніх 15 до 20 000 гривень на добу.
Якщо не трапиться якогось форс-мажору, прогноз МВФ за середньозваженим курсом долара в 2015 році, який у серпні був переглянутий з 21,7 грн. до 22,0 грн., виглядає вельми правдоподібним.
У той же час, збої в процесі реструктуризації боргу, відсутність прогресу в переговорах по виплатах Росії в грудні $ 3 млрд., або загострення ситуації на Сході України можуть призвести до зростання девальваційних очікувань і швидшому, в порівнянні з базовим сценарієм, ослабленню гривні.
Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас