Фінанси стануть прозорими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінанси стануть прозорими

Казна та Політика
581
Влада заявила про революцію в системі контролю за витрачанням державних коштів. З 15 серпня будь-який користувач інтернету може стежити за цим процесом практично в режимі онлайн. Поки щодня платіжки буде оприлюднювати тільки Держказначейство, в подальшому про витрати звітуватиме весь держсектор. Це дозволить громадськості, міжнародним організаціям і журналістам не просто стежити за бюджетними потоками, але і простіше виявляти факти нецільового та неефективного використання коштів.
Все в інтернет
Вчора Мінфін запустив інформаційний портал E-data, на якому будуть відображатися державні видатки бюджетів усіх рівнів. Вимога про створення такого порталу прописана в законі «Про відкритість використання публічних коштів», який депутати прийняли ще 11 лютого. «Міністерство фінансів впроваджує революційну IТ-платформу, яка дозволить зробити більш прозорим використання державних коштів. Після завершення реалізації проекту всі громадяни України зможуть у вільному доступі і абсолютно безкоштовно ознайомитися з використанням коштів держбюджету », – заявила міністр фінансів Наталя Яресько.
Згідно з документом, до публічних засобів віднесено кошти державного та місцевих бюджетів, кредитні ресурси, надані під державні та місцеві гарантії, кошти Нацбанку і держбанків, Держцільових фондів, Пенсійного фонду та фондів загальнообов’язкового державного соцстрахування, кошти державних та комунальних підприємств. Голова Держказначейства Тетяна Слюз уточнила, що на порталі не буде опубліковано інформація з грифами «таємно» і «для службового використання», витрати, пов’язані з обороноздатністю держави та проведенням АТО, а також персональні дані.
Поки на порталі будуть оприлюднюватися тільки платежі Держказначейства. За перший день розкриття інформації – 14 вересня – в систему було внесено 28,32 тис. платежів на суму понад 9,2 млрд грн. За даними Держказначейства, щодня проводиться 120-130 тис. платежів. «Я думаю, що деяких наше нововведення злякало, тому в перший день було так мало транзакцій», – уточнила Наталія Яресько. Архіву більш ранніх платежів на E-data не буде: закон набув чинності 12 вересня, а значить, розкриваються лише платежі з понеділка.
Найбільший платіж провів Пенсійний фонд. Він перерахував 530 млн грн між різними своїми рахунками. Автозаводській відділ державної виконавчої служби Кременчуцького держуправління юстиції провів найменший платіж: 1 копійка була спрямована на рахунок Головного управління Держказначейскої служби в Полтавській області.
За словами першого заступника міністра фінансів Оксани Маркарової, з листопада на порталі буде публікуватися вся інформація про витрати держбюджету, а з 2016 року додадуться звіти комунальних і державних підприємств. Доступ до введення в систему даних матимуть близько 75 тис. осіб – представники всіх установ держсектора економіки.
У Мінфіні стверджують, що портал створювався власними силами, тобто великих витрат вони не понесли. «Були залучені фахівці і використовувалося апаратне обладнання Мінфіну, Держказначейства та держпідприємства Главфінтех», – уточнила вона. У майбутньому всі закупівлі проводитимуться на тендерах, а всі витрати опублікують на сайті.
Фінанси стануть прозорими
Без табу
Політики і чиновники вважають запуск проекту великим досягненням. «Це не просто портал, а ще одна цеглинка для будівництва іншої України. Це перший крок у боротьбі з корупціонерами у сфері використання держкоштів», – запевняє перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій. «Не існує ідеальних систем і ідеальних людей. Але помилки виправляються саме завдяки таким системам. Зникають всі посередники, які впливали на укладення тих чи інших договорів. Тепер ми можемо не просто дивитися за витратами, а й аналізувати їх, порівнювати, робити певні висновки », – говорить заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків.
Експерти впевнені, що така ініціатива буде корисна Україні. «Я просував аналогічну ідею ще в 1990-х роках. Подібні інструменти існують у багатьох країнах світу», – говорить старший економіст компанії «CASE Україна» Володимир Дубровський. У першу чергу це дозволить запобігати бюджетним зловживанням. «Цей портал буде грати роль відеокамери», – пояснює експерт.
Пересічні громадяни зможуть брати участь у бюджетуванні, у тому числі в місцевому, що особливо актуально в контексті децентралізації. Будь-який бажаючий зможе відстежувати фінансування роботи підрядників: в базі даних вказані не тільки відправник і одержувач коштів, але і цільове призначення платежу. Якщо місцевий бюджет виділить кошти на ремонт дороги, школи, лікарні, ці платежі будуть видні, і у разі відсутності будівельних робіт будь-яка людина зможе звернутися із заявою в державні або правоохоронні органи. «Я дуже сподіваюся, що Мінфін не зупиниться на досягнутому, але, як і заявлялося раніше, розкриє інформацію і про доходи та витрати держпідприємств», – говорить Володимир Дубровський.
Але є в проекті і ризики. Наприклад, за ненадання інформації передбачений штраф, розмір якого може опинитися в сотні разів менше, ніж платіжки, що заводяться в систему. «Його сума може коливатися від 500 грн до кількох десятків тисяч гривень», – уточнив Голова центру політичних студій та аналітики Віктор Таран. Але механізму виявлення порушників при 120 тис. платіжок в день просто немає, а це може спровокувати змову ініціатора та одержувача бюджетного фінансування. «Я думаю, велику роль у цьому відіграватимуть політичні конкуренти, які в разі приховування інформації будуть заявляти про подібні порушення», – сподівається Володимир Дубровський.
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас